Zout![]() Nederlanders eten dagelijks tien keer meer zout dan ze echt nodig hebben. In totaal komt dat neer op 4 kilo per jaar per persoon!
Als een snee brood 185 milligram natrium bevat, dan komt dat overeen met 0,46 gram keukenzout. (400 mgr natrium, is 1 gr keukenzout) . Meer natrium heeft een mens per dag niet nodig. Vijf boterhammen leveren dan 2,3 gram keukenzout. Dat is zo’n 40 procent van de aanbevolen maximale dagelijkse inname van 6 gram. Natriumgehalte van enkele voedingsmiddelen: Volkorenbrood, per snee 185 mg Goudse 48+-kaas, 1 plak: 176 mg Salami of cervelaat voor snee brood: 189 mg Sperziebonen uit blik/glas (200 gram): 498 mg !!!!!! Groentesoep, 1 bord: 828 mg !!!!!!! Halvanaise, 1 lepel: 188 mg Tomatenketchup, 1 lepel: 179 mg Bamibal: 659 mg !!!!!!! Bitterbal: 145 mg Loempia: 915 mg !!!!!!!! Pizza met kaas en tomaat, 1 stuk: 2094 mg !!!!!!! Hoe kan dit? - Driekwart van de dagelijkse zoutinname is namelijk afkomstig van producten die mensen veel gebruiken: brood, ontbijtgranen, kaas, vleeswaren, soepen en sauzen. - De opkomst van kant-en-klaar producten heeft de situatie de laatste decennia fors verslechterd. - Producenten gebruiken zout vooral om voedingsmiddelen op smaak te brengen. - Daarnaast heeft het een conserverende werking. - Prettig is verder dat het een goedkope grondstof is die een eventuele slechte smaak verdoezelt en vocht vasthoudt. Dat laatste betekent meer gewicht voor minder geld. Dodelijk! Keukenzout zorgt jaarlijks in Nederland voor naar schatting 2600 herseninfarcten en 2500 hartinfarcten met dodelijke afloop. Oorzaak: stijging van de bloeddruk door natrium ADVIES: - Koop en eet zo weinig mogelijk door de industrie bewerkte producten. Wie bijvoorbeeld zelf soep maakt, zonder een pakje te gebruiken en bepaalt zelf wat erin gaat. - Met kruiden zijn maaltijden ook goed op smaak te brengen zonder bloeddrukverhogende effecten. - kies bewust voorminder zout - kies liever GEEN fijn keukenzout, maar grof/zeezout - Probeer eens een eitje zonder zout, dit smaakt al zout van zichzelf. Het advies van een zoutconsumptie van 6 gram per dag is overigens niet gebaseerd op wat vanuit gezondheidsoogpunt het meest gewenst is, maar wat praktisch haalbaar is, zo geeft de Gezondheidsraad aan in de eind vorig jaar gepresenteerde Richtlijnen Goede Voeding. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt 5 gram aan. Zo (ut) werkt het: Natrium wordt uitgescheiden door de nieren. Daarbij maken die organen het hormoon renine aan. Dat leidt tot een reeks ingewikkelde hormonale en enzymreacties, waarbij onder meer de concentratie van het eiwit angiotensine-2 in het bloed stijgt. Dat eiwit zorgt voor vernauwing van de bloedvaten en stijging van de bloeddruk. Een hogere bloeddruk betekent een grotere druk op de vaatwand, waardoor op langere termijn vaatwandbeschadiging kan ontstaan. Ook de hartspier moet permanent een grotere inspanning leveren. Gevolg is een verhoogd risico op een hart- of herseninfarct. Winst door zoutvermindering: - Uit Brits onderzoek bleek dat een vermindering van de zoutconsumptie met 3 gram per dag bij mensen met een te hoge bloeddruk leidde tot een daling van de bovendruk van 3,6 tot 5,6 mm Hg. De onderdruk daalde met 1,9 tot 3,2 mm Hg. Bij mensen met een normale bloeddruk lagen die waarden op 1,8 tot 3,5 mm Hg (bovendruk) en 0,8 tot 1,8 mm Hg (onderdruk). Bij 6 gram is die daling twee keer en bij 9 gram zelfs drie keer zo groot. - Mensen met een verhoogde bloeddruk profiteren er dus het meeste van, maar ook op gezonde personen heeft vermindering van de zoutconsumptie een positieve invloed. De meeste patiënten met een beroerte of een hartinfarct komen niet uit de kleine groep mensen met een sterk verhoogde bloeddruk, maar uit de rest van de bevolking met een gemiddelde bovendruk van 125 mm Hg. Op basis van een paar rekensommen met de meest recente cijfers van de Hartstichting schat ze dat in Nederland een zoutreductie van 6 gram per dag resulteert in 24 procent minder dodelijke beroerten (2661 personen) en 18 procent minder hartinfarcten (2535 personen). - Vergelijkbare positieve uitkomsten werden gepubliceerd in de British Medical Journal op basis van langetermijngegevens van 2400 onderzoeksdeelnemers. Daaruit komt naar voren dat mensen met een licht verhoogde, maar nog net als normaal beschouwde bloeddruk al baat hebben bij een zoutbeperking van 25 tot 35 procent. Dat leidde in een periode van tien tot vijftien jaar tot 25 procent minder hartinfarcten en beroertes en een sterftedaling van 20 procent vergeleken met een controlegroep die de zoutinname niet aanpaste. bron: www.hartstichting.nl/hartfalen/leven_tabel_tabel.html bron: www.worldactiononsalt.com/index.htm;www.consumentenbond.nl; www.voedingscentrum.nl Mijn text van hierboven heb ik in 2012 geschreven/gevonden. maar anno mei 2014 denk ik heel anders over zouten, het voedingscentrum en andere bronnen 2014: We hebben veel verschillende mineralen nodig om fysiologisch goed te kunnen functioneren. Indien je Keltisch zeezout of hymalaya zout gebruikt, krijg je naast natrium ook vele andere mineralen binnen. het potje Jozo komt er bij mij niet meer in, maar ik ben wel meer zout gaan eten, Keltisch zeezout en meer kuiden uit mijn tuintje. |
Groene gardeVoedingsstoffen
Zout Antiklontermiddelen
|