Bewuste Bende
  • Home
    • Blog
    • Bronnen en Links
    • Fit en Fruitig
    • Meiden Mijden Meuk>
      • Meiden Mijden Meuk Recepten
    • BakKookKids
  • Groene Garde
    • Gezond-eten-tips>
      • Start-met-gezond-eten tips
      • Nog-meer-gezond-eten-tips
      • Gezond-eten-en-afvallen-tips
      • Gezond eten voor sporters
      • Boodschappen tips>
        • Jagen en verzamelen
        • Bio logisch?>
          • Bespoten groente en fruit
      • Keuken tips
    • Superfood
    • Groente, fruit en kruiden>
      • Groente>
        • Broccoli
        • Knoflook
        • Soja
        • Pompoen
      • Fruit>
        • Citrusvruchten
      • Kruiden>
        • Kurkuma
        • Kaneel
      • Cacao
    • Zuivel en olie en vet>
      • Zuivel>
        • Eiwitten
        • Melk
      • Olie en Vet>
        • Kokos
        • Olijfolie
        • Omega 3 en 6 vetzuren
        • Lijnzaad
        • Arachideolie/pindaolie
        • Cholesterol
    • Vis en vlees
    • Granen en noten>
      • Tarwe
      • Spelt
      • Havermout
      • Walnoten
    • Zout en Zoet>
      • Zout>
        • E621 mononatriumglutamaat (MSG)
      • Zoet>
        • Sugar-challenge maart 2014>
          • Sugar challenge Blog
          • Sugarfree-EHBO
          • Glycemische Index
        • Suiker>
          • Fruit-, groente- en cola-suikers
        • Stevia
        • Zoethout
        • E951 Aspartaam
        • Gezonder snoep
        • E-zoetstoffen
    • Mineralen en vitaminen>
      • Multivitamine waarom?
      • Vitamine C
      • Vitamine D
      • Magnesium
    • Recepten>
      • Zoetig>
        • O'BamaBrood
        • Bananenchips
        • Citroen-Yoghurt-Cashew-Abrikozen-Taart
        • Challenge koekjes
        • Amandelboek koekjes
        • Kokosbonbons
        • Super-RAW-taartje
        • Chocoladetaart met aardbeien
        • Rauwe Chocolaatjes
        • Pannenkoeken
        • Chocolade cake
        • Brownie fudge cake
        • Pepernoten
        • Diksap lolly
        • Kokoscakejes
      • Hartig>
        • Nootpithaverbrood
        • Hartige Eiermuffins
        • Zoet Stamppotje
        • Pompoenburger
        • Rode bietjes salade
        • Kokos mango nasi
        • Peulvruchten>
          • Hummus
          • Super Paddo Burger
        • Lekkere soepen>
          • Bloemkoolpreisoep
          • Broccolisoep
          • Pompoensoep
          • Snert
          • Oma's groentesoep met ballen
          • Tomatensoep
      • Sauzen>
        • AvocadoSaus lekker bij vis
        • Ketchup en Mayonaise
        • Appelmoes
      • Sportieve Snelle Jelle Recepten>
        • Energie reep
  • Eco Elite
    • Gezond leven = westerse tradities breken
    • Verzorging>
      • Deodorant
      • Tandpasta
      • Huisdieren
    • Ziektes>
      • Ontstekingsziektes
      • Artrose
      • Kanker
      • MS
      • Sarcoïdose
      • Osteoporose
      • Diabetes II>
        • Diabetes ll onderzoeken
      • ADHD
      • Hoge Bloeddruk>
        • Voeding voor bloeddrukverlaging
    • Moestuin
  • Move Mens
    • Fun Fit
    • FysioFit tips>
      • Nieuwe knie
    • Triggerpoints >
      • Triggerpoints
      • Triggerpoints zelfbehandelen
      • Triggerpoints pijnpatronen

Zout

Foto
Nederlanders eten dagelijks tien keer meer zout dan ze echt nodig hebben. In totaal komt dat neer op 4 kilo per jaar per persoon!

Als een snee brood 185 milligram natrium bevat, dan komt dat overeen met 0,46 gram keukenzout. (400 mgr natrium, is 1 gr keukenzout) . Meer natrium heeft een mens per dag niet nodig. Vijf boterhammen leveren dan 2,3 gram keukenzout. Dat is zo’n 40 procent van de aanbevolen maximale dagelijkse inname van 6 gram.

Natriumgehalte van enkele voedingsmiddelen:

 Volkorenbrood, per snee                          185 mg
 Goudse 48+-kaas, 1 plak:                            176 mg
 Salami of cervelaat voor snee brood:     189 mg
 Sperziebonen uit blik/glas (200 gram): 498 mg   !!!!!!
 Groentesoep, 1 bord:                                  828 mg     !!!!!!!
 Halvanaise, 1 lepel:                                      188 mg
 Tomatenketchup, 1 lepel:                          179 mg
 Bamibal:                                                         659 mg    !!!!!!!
 Bitterbal:                                                        145 mg
 Loempia:                                                        915 mg   !!!!!!!!
 Pizza met kaas en tomaat, 1 stuk:            2094 mg  !!!!!!!

Hoe kan dit?
- Driekwart van de dagelijkse zoutinname is namelijk afkomstig van producten 
die mensen veel gebruiken: brood, ontbijtgranen, kaas, vleeswaren, soepen en 
sauzen.
- De opkomst van kant-en-klaar producten heeft de situatie de laatste decennia 
fors verslechterd.
- Producenten gebruiken zout vooral om voedingsmiddelen op smaak te 
brengen.
- Daarnaast heeft het een conserverende werking. 
- Prettig is verder dat het een goedkope grondstof is die een eventuele slechte smaak verdoezelt en vocht vasthoudt. Dat laatste betekent meer gewicht voor minder geld.

Dodelijk!
Keukenzout zorgt jaarlijks in Nederland voor naar schatting 2600 
herseninfarcten en 2500 hartinfarcten met dodelijke afloop
.
Oorzaak:
   stijging van de bloeddruk door natrium

ADVIES:
- Koop en eet zo weinig mogelijk  door de industrie bewerkte
producten. Wie bijvoorbeeld zelf soep maakt, zonder een pakje te gebruiken
en bepaalt zelf wat erin gaat.
- Met kruiden zijn maaltijden ook goed op smaak te brengen zonder bloeddrukverhogende effecten.
- kies bewust voorminder zout
- kies liever GEEN fijn  keukenzout, maar  grof/zeezout
- Probeer eens een eitje zonder zout, dit smaakt al zout van zichzelf.

Het advies van een zoutconsumptie van 6 gram per dag is overigens niet
gebaseerd op wat vanuit gezondheidsoogpunt het meest gewenst is, maar wat
praktisch haalbaar is, zo geeft de Gezondheidsraad aan in de eind vorig jaar
gepresenteerde Richtlijnen Goede Voeding. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt  5 gram aan.

 Zo (ut) werkt het:
Natrium wordt uitgescheiden door de nieren. Daarbij maken die organen het 
hormoon renine aan. Dat leidt tot een reeks ingewikkelde hormonale en 
enzymreacties, waarbij onder meer de concentratie van het eiwit angiotensine-2 
in het bloed stijgt. Dat eiwit zorgt voor vernauwing van de bloedvaten en 
stijging van de bloeddruk.

Een hogere bloeddruk betekent een grotere druk op de vaatwand, waardoor op 
langere termijn vaatwandbeschadiging kan ontstaan. Ook de hartspier moet 
permanent een grotere inspanning leveren. Gevolg is een verhoogd risico op een 
hart- of herseninfarct.

Winst door zoutvermindering:
- Uit Brits onderzoek bleek dat een vermindering van de zoutconsumptie met 3 
gram per dag bij mensen met een te hoge bloeddruk leidde tot een daling van de 
bovendruk van 3,6 tot 5,6 mm Hg. De onderdruk daalde met 1,9 tot 3,2 mm Hg. Bij 
mensen met een normale bloeddruk lagen die waarden op 1,8 tot 3,5 mm Hg 
(bovendruk) en 0,8 tot 1,8 mm Hg (onderdruk). Bij 6 gram is die daling twee
keer  en bij 9 gram zelfs drie keer zo groot.

- Mensen met een verhoogde bloeddruk profiteren er dus het meeste van, maar ook  op gezonde personen heeft vermindering van de zoutconsumptie een positieve invloed. De meeste patiënten met een beroerte of een hartinfarct komen niet uit de kleine groep mensen met een sterk verhoogde bloeddruk, maar uit de rest van de bevolking met een gemiddelde bovendruk van 125 mm Hg. Op basis van een paar rekensommen met de meest recente cijfers van de Hartstichting schat ze dat in Nederland een zoutreductie van 6 gram per dag resulteert in 24 procent minder dodelijke beroerten (2661 personen) en 18 procent minder hartinfarcten (2535 personen).

- Vergelijkbare positieve uitkomsten werden gepubliceerd in de British Medical 
Journal op basis van langetermijngegevens van 2400 onderzoeksdeelnemers.
Daaruit  komt naar voren dat mensen met een licht verhoogde, maar nog net als
normaal  beschouwde bloeddruk al baat hebben bij een zoutbeperking van 25 tot 35 procent.  Dat leidde in een periode van tien tot vijftien jaar tot 25 procent
minder hartinfarcten en beroertes en een sterftedaling van 20 procent
vergeleken met  een controlegroep die de zoutinname niet aanpaste.

 bron: www.hartstichting.nl/hartfalen/leven_tabel_tabel.html   
 
bron: www.worldactiononsalt.com/index.htm;www.consumentenbond.nl; www.voedingscentrum.nl

Mijn text van hierboven heb ik in 2012 geschreven/gevonden. maar anno mei 2014 denk ik heel anders over zouten, het voedingscentrum en andere bronnen

2014: We hebben veel verschillende mineralen nodig om fysiologisch goed te kunnen functioneren. Indien je Keltisch zeezout of hymalaya zout gebruikt, krijg je naast natrium ook vele andere mineralen binnen. het potje Jozo komt er bij mij niet meer in, maar ik ben wel meer zout gaan eten, Keltisch zeezout en meer kuiden uit mijn tuintje.





Groene garde

Voedingsstoffen
Zout

Antiklontermiddelen
nog slechter dan zout!

Foto

E554: Echt vermijden!!!!!Aluminiumnatriumsilicaat

Aluminium kan gedurende zwangerschap aandoeningen aan de placenta veroorzaken. Aluminium wordt in verband gebracht met Altzheimer!           

E535: !Pas OP!! Giftig!!
Natriumferrocyanide


Het is giftig en slechts in kleine hoeveelheden alleen voor keukenzout wettelijk toegestaan. Brengt allergieën met zich mee. 

E551: Siliciumdioxide
 Dit hulpmiddel wordt als onschuldig beschouwd.

Jozo blauw:  E554 en E535
Jozo rood:   E554 en E535
Jozo groen:  E551 en E535 en
Kaliumchloride !!!!!!! ipv natriumchloride(zout)

E508 :Kaliumchloride
Synthetisch technisch hulpmiddel voor additieven en smaakversterker. darmstoornissen, darmzweren, overgeven, diarree, verzwakking, shock, interne bloedingen.

 ADVIES:
- Gebruik minder zout!
- Gebruik zeezout in een zoutmolen.
-
 Gebruik meer kruiden voor meer smaak aan het eten

bron: C. Gouget, W.Jansen: "Wat zit er in uw eten?"

.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.