Bewuste Bende
  • Home
    • Blog
    • Bronnen en Links
    • Fit en Fruitig
    • Meiden Mijden Meuk>
      • Meiden Mijden Meuk Recepten
    • BakKookKids
  • Groene Garde
    • Gezond-eten-tips>
      • Start-met-gezond-eten tips
      • Nog-meer-gezond-eten-tips
      • Gezond-eten-en-afvallen-tips
      • Gezond eten voor sporters
      • Boodschappen tips>
        • Jagen en verzamelen
        • Bio logisch?>
          • Bespoten groente en fruit
      • Keuken tips
    • Superfood
    • Groente, fruit en kruiden>
      • Groente>
        • Broccoli
        • Knoflook
        • Soja
        • Pompoen
      • Fruit>
        • Citrusvruchten
      • Kruiden>
        • Kurkuma
        • Kaneel
      • Cacao
    • Zuivel en olie en vet>
      • Zuivel>
        • Eiwitten
        • Melk
      • Olie en Vet>
        • Kokos
        • Olijfolie
        • Omega 3 en 6 vetzuren
        • Lijnzaad
        • Arachideolie/pindaolie
        • Cholesterol
    • Vis en vlees
    • Granen en noten>
      • Tarwe
      • Spelt
      • Havermout
      • Walnoten
    • Zout en Zoet>
      • Zout>
        • E621 mononatriumglutamaat (MSG)
      • Zoet>
        • Sugar-challenge maart 2014>
          • Sugar challenge Blog
          • Sugarfree-EHBO
          • Glycemische Index
        • Suiker>
          • Fruit-, groente- en cola-suikers
        • Stevia
        • Zoethout
        • E951 Aspartaam
        • Gezonder snoep
        • E-zoetstoffen
    • Mineralen en vitaminen>
      • Multivitamine waarom?
      • Vitamine C
      • Vitamine D
      • Magnesium
    • Recepten>
      • Zoetig>
        • O'BamaBrood
        • Bananenchips
        • Citroen-Yoghurt-Cashew-Abrikozen-Taart
        • Challenge koekjes
        • Amandelboek koekjes
        • Kokosbonbons
        • Super-RAW-taartje
        • Chocoladetaart met aardbeien
        • Rauwe Chocolaatjes
        • Pannenkoeken
        • Chocolade cake
        • Brownie fudge cake
        • Pepernoten
        • Diksap lolly
        • Kokoscakejes
      • Hartig>
        • Nootpithaverbrood
        • Hartige Eiermuffins
        • Zoet Stamppotje
        • Pompoenburger
        • Rode bietjes salade
        • Kokos mango nasi
        • Peulvruchten>
          • Hummus
          • Super Paddo Burger
        • Lekkere soepen>
          • Bloemkoolpreisoep
          • Broccolisoep
          • Pompoensoep
          • Snert
          • Oma's groentesoep met ballen
          • Tomatensoep
      • Sauzen>
        • AvocadoSaus lekker bij vis
        • Ketchup en Mayonaise
        • Appelmoes
      • Sportieve Snelle Jelle Recepten>
        • Energie reep
  • Eco Elite
    • Gezond leven = westerse tradities breken
    • Verzorging>
      • Deodorant
      • Tandpasta
      • Huisdieren
    • Ziektes>
      • Ontstekingsziektes
      • Artrose
      • Kanker
      • MS
      • Sarcoïdose
      • Osteoporose
      • Diabetes II>
        • Diabetes ll onderzoeken
      • ADHD
      • Hoge Bloeddruk>
        • Voeding voor bloeddrukverlaging
    • Moestuin
  • Move Mens
    • Fun Fit
    • FysioFit tips>
      • Nieuwe knie
    • Triggerpoints >
      • Triggerpoints
      • Triggerpoints zelfbehandelen
      • Triggerpoints pijnpatronen

Walnoten 

Foto


Walnoten zijn, van alle noten, de meest gezonde noten die er zijn.




Walnoten hebben het hoogste gehalte aan antioxidanten ten opzichte van andere noten. Zoveel meer zelfs, dat de antioxidante werking mogelijk 2 tot 15x sterker is als die van vitamine E, en vitamine E is toch al een heel sterke antioxidant.
Walnoten bevatten veel meervoudig onverzadigde vetten die heel belangrijk zijn omdat ze een bron zijn van essentiële vetzuren. Verder bevatten deze noten ook hoogwaardige eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels en zijn ze gluten vrij.
Walnoten geven snel een verzadigd gevoel, dus ideaal als tussendoortje.

Walnoten bevatten:
De belangrijkste bouwstenen van walnoten die ons lichaam gezond houden zijn:
omega 3 vetzuren, vezels en antioxidanten.

Omega 3 vetzuren
De omega 3 vetzuren(ALA en DHA) spelen een heel belangrijke rol voor je gezondheid. Ze
helpen namelijk ziektes als kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen. Denk bij hart- en  vaatziekten aan een te hoge bloeddruk, cholesterol (HDL verhogen, LDL verlagen) in het bloed en hartritme stoornissen. Verder verlagen de vetzuren de kans op astma, psoriasis, beroertes, staar en botontkalking. De vetzuren in walnoten (ALA) zijn ook goed voor de ontwikkeling van hersenen en kunnen een positief effect hebben op chronische ontstekingen. Denk bij chronische ontstekingen bijvoorbeeld aan de ziekte van Crohn of reumatoïde artritis.

 Vezels
Vezels helpen bij een betere stoelgangen  helpen bij het voorkomen van dikke darmkanker en borstkanker.

Antioxidanten
Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen (ze kunnen ons DNA
beschadigen) opsporen en uitschakelen. Vitamine E is in walnoten een
belangrijke antioxidant. Melatonine is ook een antioxidant.
Melatonine
Melatonine is een stof die onmisbaar is bij een goede nachtrust. 
De natuurlijke productie van melatonine neemt bij het ouder worden af, de vraag blijft dan ook of er een link bestaat tussen de afname van melatonine en het op latere leeftijd ontwikkelen van ziektes die verband houden met vrije radicalen. 

Hoeveel walnoten moet je eten?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die je van ALA (Alfa-linoleenzuur)  nodig hebt is voor mannen slechts 2.8 gram en voor vrouwen 2.2 gram.  In 100 gram walnoten zit al 8,7 gram ALA.
      Je hebt dus ongeveer maar 30 gram walnoten per dag nodig!

Dat zijn ongeveer zes a tien noten. Te veel noten is overigens geen goed idee,
tenzij je wilt aankomen. Ze bevatten immers relatief veel calorieën. Daardoor
zijn noten wel ideaal voor krachtsporters en voor mensen die willen aankomen.

Ziektes waarop de walnoot geneeskrachtige werking heeft, zijn:
Bipolaire stoornis, 
Depressie, 
ADHD, 
Agressie, 
Schizofrenie, 
Dementie, 
Ziekte van Alzheimer, 
Parkinson
Maculadegeneratie(oogziekte),
Hart- en vaatziekten,
Auto-immuunziekte
Ontstekingsziektes
(Borst)Kanker:
Ook bij het voorkomen van borstkanker spelen walnoten een grote rol. Vrouwen die regelmatig walnoten eten hebben een lagere kans op borstkanker. Bovendien is de tumor vaak kleiner als er toch borstkanker ontstaat. Andere onderzoeken tonen aan dat walnoten de tumorgroei kunnen verlagen. Niet alleen bij borstkanker, maar ook bij prostaatkanker en misschien nog wel bij vele andere vormen van kanker.

Leuke weetjes:
Als je je Jetlag wilt verminderen met melatonine uit walnoten, moet je om effect te hebben elke dag voor het slapen gaan, gedurende vijf dagen 143 kg walnoten eten. succes!

Onderzoek:     Walnoten goed voor bloeddruk en vaten
Walnoten toevoegen aan het eetpatroon, kan de gezondheid van mensen die een verhoogd risico lopen op diabetes en hart- en vaatzieken verbeteren.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Yale-Griffin Prevention Research Center.
Voor de studie werden 46 volwassenen van 30-75 jaar geselecteerd. Ze hadden een BMI van meer dan 25, een te grote middelomtrek en minstens nog één andere risicofactor voor het metabool syndroom, een voorbode van diabetes en hart- en vaatziekten. De proefpersonen kwamen willekeurig in twee groepen terecht. De eerste at zoals gewoonlijk. De tweede groep at ook de gebruikelijke voeding, maar dagelijks aangevuld met 56 gram ongeroosterde walnoten in de dop. Bij deelnemers die elke dag walnoten aten bij de maaltijd of als tussendoortje, bleek de endotheelfunctie te verbeteren. Endotheelcellen bekleden de binnenkant van de bloedvaten en zijn belangrijk voor de elasticiteit van de vaatwanden. Ook de vaatwandfunctie en systolische bloeddruk werden beter bij de walnoteneters. Ondanks de calorierijke noten, nam hun gewicht niet toe. Veel voedingsstoffen "Onze theorie is dat als je een verzadigend product met veel voedingsstoffen aan je voedingspatroon toevoegt er een tweeledig effect is: je ervaart de voordelen van die extra voedingsstoffen en eet wellicht minder producten die weinig voedingswaarde hebben", zegt David Katz.


bronnen:
www.walnoten.net
www.voedingswaardetabel.nl
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/98480-walnoten-krachtvoedsel-tegen-allerlei-ziektes.html
http://www.dieetvandaag.nl/2423/2012/12/15/walnoot-is-een-superfood/
http://www.nu.nl/gezondheid/3584504/walnoten-goed-bloeddruk-en-vaten.html



Foto
Er zijn door archeologen in Frankrijk walnootbolsters gevonden die meer dan  
8000 jaar geleden geroosterd werden.
De oude Grieken en Romeinen beschouwden de walnoten als een lekkernij en als koninklijk voedsel.
In de Griekse mythologie staat de walnoot bekent als een symbool van wijsheid.

Wat zit er in een walnoot?
per 100gr
:
Calorieën:      675
verzadigd vet:    5 gr

Omega 3 vetzuren     65,2 gr
(Alfa-linoleenzuur)
Magnesium:  160mg   25%ADH
Vitamine E
Polyfenolen
Eiwitten:    14,4gr          24% ADH
Vezels:    8,0gr
Potassium
Plantensterolen
Vitamine B6     0,45mg
Arginine
Melatonine    3,5 ppm ??
Koper:      1,20mg
Zink:        2,50mg
Calcium:   90mg
Kalium:     540mg
Foto

Walnoten geraapt
en dan?

- Laat de noten drogen in een goed geventileerde ruimte op de verwarming of in de oven. - Dit kan 2-3 weken duren.
- Om te kijken of de walnoten droog genoeg zijn, hoef je m alleen heen en weer te schudden. Schudt de binnenste noot mee, dan is hij droog genoeg. 

Een gedroogde noot kan makkelijk een jaar bewaard blijven, mits de walnoot in
zijn schaal blijft. Walnoten bewaar je zo koel mogelijk en donker.

De Walnootboom
De Okkernoot (Juglans regia), ook wel Walnoot, Gewone walnoot of Persische
walnoot genoemd, wordt al vele eeuwen geplant vanwege de grote economische
waarde van het hout en de goed smakende noten. Deze boom is inheems in
Zuid-Europa op de Balkan, Zuidwest- en Centraal-Azië tot de Himalaya en in
Zuidwest-China. In Amerika wordt de boom ook wel "English Walnut" genoemd.
Aangestuurd door
✕