Bewuste Bende
  • Home
    • Blog
    • Bronnen en Links
    • Fit en Fruitig
    • Meiden Mijden Meuk>
      • Meiden Mijden Meuk Recepten
    • BakKookKids
  • Groene Garde
    • Gezond-eten-tips>
      • Start-met-gezond-eten tips
      • Nog-meer-gezond-eten-tips
      • Gezond-eten-en-afvallen-tips
      • Gezond eten voor sporters
      • Boodschappen tips>
        • Jagen en verzamelen
        • Bio logisch?>
          • Bespoten groente en fruit
      • Keuken tips
    • Superfood
    • Groente, fruit en kruiden>
      • Groente>
        • Broccoli
        • Knoflook
        • Soja
        • Pompoen
      • Fruit>
        • Citrusvruchten
      • Kruiden>
        • Kurkuma
        • Kaneel
      • Cacao
    • Zuivel en olie en vet>
      • Zuivel>
        • Eiwitten
        • Melk
      • Olie en Vet>
        • Kokos
        • Olijfolie
        • Omega 3 en 6 vetzuren
        • Lijnzaad
        • Arachideolie/pindaolie
        • Cholesterol
    • Vis en vlees
    • Granen en noten>
      • Tarwe
      • Spelt
      • Havermout
      • Walnoten
    • Zout en Zoet>
      • Zout>
        • E621 mononatriumglutamaat (MSG)
      • Zoet>
        • Sugar-challenge maart 2014>
          • Sugar challenge Blog
          • Sugarfree-EHBO
          • Glycemische Index
        • Suiker>
          • Fruit-, groente- en cola-suikers
        • Stevia
        • Zoethout
        • E951 Aspartaam
        • Gezonder snoep
        • E-zoetstoffen
    • Mineralen en vitaminen>
      • Multivitamine waarom?
      • Vitamine C
      • Vitamine D
      • Magnesium
    • Recepten>
      • Zoetig>
        • O'BamaBrood
        • Bananenchips
        • Citroen-Yoghurt-Cashew-Abrikozen-Taart
        • Challenge koekjes
        • Amandelboek koekjes
        • Kokosbonbons
        • Super-RAW-taartje
        • Chocoladetaart met aardbeien
        • Rauwe Chocolaatjes
        • Pannenkoeken
        • Chocolade cake
        • Brownie fudge cake
        • Pepernoten
        • Diksap lolly
        • Kokoscakejes
      • Hartig>
        • Nootpithaverbrood
        • Hartige Eiermuffins
        • Zoet Stamppotje
        • Pompoenburger
        • Rode bietjes salade
        • Kokos mango nasi
        • Peulvruchten>
          • Hummus
          • Super Paddo Burger
        • Lekkere soepen>
          • Bloemkoolpreisoep
          • Broccolisoep
          • Pompoensoep
          • Snert
          • Oma's groentesoep met ballen
          • Tomatensoep
      • Sauzen>
        • AvocadoSaus lekker bij vis
        • Ketchup en Mayonaise
        • Appelmoes
      • Sportieve Snelle Jelle Recepten>
        • Energie reep
  • Eco Elite
    • Gezond leven = westerse tradities breken
    • Verzorging>
      • Deodorant
      • Tandpasta
      • Huisdieren
    • Ziektes>
      • Ontstekingsziektes
      • Artrose
      • Kanker
      • MS
      • Sarcoïdose
      • Osteoporose
      • Diabetes II>
        • Diabetes ll onderzoeken
      • ADHD
      • Hoge Bloeddruk>
        • Voeding voor bloeddrukverlaging
    • Moestuin
  • Move Mens
    • Fun Fit
    • FysioFit tips>
      • Nieuwe knie
    • Triggerpoints >
      • Triggerpoints
      • Triggerpoints zelfbehandelen
      • Triggerpoints pijnpatronen

Vitamine C

Foto


 Wat is vitamine C?
Vitamine C is een voedingsstof die essentieel(noodzakelijk) voor ons lichaam. Het speelt in zeer veel lichamelijke functies een belangrijke rol. Het is onmisbaar voor een gezond lichaam.

  - Vitamine C houdt een gezond immuunsysteem in stand.
Vitamine C is een universele virusremmer. Hierdoor heb je minder verkoudheden en griep. (Het is aannemelijk dat het ook werkt tegen ebola, mits voldoende hoog gedoseerd.)
  - Vitamine C is nodig voor de vorming van bindweefsel. Alle weefsels die ons lichaam structuur en stevigheid geven zoals de gewrichten,
pezen, huid, spieren (waaronder de hartspier), botten en bloed heten bindweefsel. Zij  zijn afhankelijk van de opbouwende activiteit van vitamine C, met name in herstelperiodes.
  - Vitamine C verkleint de kans op Posttraumatische dystrofie en vermindert deze.
  - Daarnaast speelt vitamine C een belangrijke rol bij de synthese van neurotransmitters, steroïdhormonen, carnitine, de omzetting van
cholesterol in galzuren, de afbraak van tyrosine en de mineralenstofwisseling.
  - Ook speelt vitamine C een rol bij de prostaglandinensynthese .
  - Ook werkt vitamine C positief op de opname van ijzer.
  - Vitamine C werkt tevens (lever) ontgiftend, dus tegen zware metalen en toxines, zoals kwik, arseen, koolmonoxide en zwaveldioxide.
  - Vitamine C heeft mogelijk ook een tumor remmende werking en Vrouwen met borstkanker hebben minder kans op overlijden bij een hoge inname van vitamine C uit zowel de voeding als van supplementen.
  - Tijdens inspanning kan het de hartslag verlagen en inspanningsvermoeidheid tegengaan.
  - Intraveneuze toediening van een hoge dosis vitamine C is effectief bij een infectie met het Epstein-Barrvirus. Dit virus veroorzaakt de ziekte van Pfeiffer en kan leiden tot het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS).
- Suppletie met vitamine C is een veilige en goedkope manier om de baby te beschermen tegen de negatieve gevolgen van sigarettenrook van de moeder tijdens de zwangerschap. 
- Vitamine C voedt de bijnieren waar onze stress hormonen worden produceerd!!
Tekort: Tegenwoordig is het zeer lastig om voldoende vitamine C uit je voeding te halen.
- Onze voeding bevat minder vitamine C dan bijvoorbeeld 50 jaar geleden.
- We eten te weinig groeten en fruit.(zie tabel)
- De meesten van ons ervaren een continue stress. Stress vreet vitamine C. Zowel door veel  intensief sporten: lichamelijke stress. Als door psychische stress, door de samenleving, huwelijk, werk,  enz.(langer durend dan 4 uur).
Symptomen van vitamine C tekort:
- Een lagere weerstand
- (snel) bloedend tandvlees
- Vermoeidheid en
- Een vertraagde wondgenezing.
- Grotere kans op posttraumatische dystrofie na operatie of trauma.
- Meer kans op hartfalen.
Dagelijkse hoeveelheid vitamine C:
Vitamine C zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven. Maar wat is normaal gebruik?  Een dier maakt 1 gram vitamine C aan per 7kg lichaamsgewicht  gemiddeld.  Voor een mens van 70 kg is dat dus 10 gram (10000mg) vitamine C. Hebben wij dan genoeg aan 70 mg per dag? 70 mg is de Huidige (verjaarde)voorgeschreven Nederlandse hoeveelheid uit  1992. Voor een gemiddeld persoon.  Er wordt  vooral door orthomoleculair denkenden een veel hogere hoeveelheid als normaal dagelijkse dosis aangehouden: nl : 500-2500mg per dag!
Extra vitamine C (meer dan ADH)  gebruik bij:
- Extra ondersteuning voor de weerstand,
- In stressvolle situaties. (zowel fysiek als mentaal)
- Roken en zwangere vrouwen die roken,
- Blootstaan aan gifstoffen (wonen in een stad of industriegebied)
- Gebruik van de pil
- Gebruik van geneesmiddelen
- Gebruik van geraffineerde suikers
- Gebruik van alcohol
- Bij een tekort vastgesteld door een bevoegd persoon
- Bij vulling i.p.v.  voeding eten.
- Voor en na een operatie  
- Tijdens herstel van een blessure
- Na ernstige brandwonden ?
- Diabetes
- Bij blaas ontsteking.
- Bij griepprik (of ipv de griepprik)
Supplementen:
Voor  1000 mg Vitamine C per dag,  eet je bijvoorbeeld dagelijks minstens  20 sinaasappels  Dit lukt niemand natuurlijk. In dit geval kun je je lichaam een handje helpen door bijvoorbeeld wat vitamine C te suppleren (een tablet of poeder nemen)
Een aantal tips:
- Vitamine C kunt u het beste bij of net na een maaltijd innemen.
- Neem geen time released versie, je neemt er veel minder van op.
- In een stressvolle periode wordt al gauw 2500mg voorgeschreven.
- Een aanval van griep of verkoudheid kan worden gecoupeerd door het nemen van vitamine C tot darmtolerantie ( bowl of tollerance)(tot diaree).Dit kan zijn 5-10 gram. Per dag verdeeld over de dag. Het grootste effect wordt bereikt wanneer vitamine C wordt genomen zodra de eerste symptomen zich voordoen.
- Bij blaasontsteking: gebruik dan juist de zure vorm: ascorbinezuur. Tot wel 15 gr per dag, verdeeld over de dag. Indien er antibiotica gebruikt wordt: geen hoge dosering nemen! Is de blaasontsteking ver gevorderd, neem contact op met de huisarts i.v.m. mogelijk nierbekkenontsteking.
Let op:
- Personen met maagproblemen kunnen het beste geneutraliseerde (gebufferde) vitamine C nemen. Geneutraliseerde vitamine C zijn ascorbaten, gebonden aan een mineraal zoals bijvoorbeeld aan calcium, magnesium of natrium.
- Personen die een verhoogde oxalaatproduktie hebben, moeten opletten met het nemen van extra vitamine C. Bij deze personen is de kans op het ontwikkelen van nierstenen erg groot.
Meerdere soorten vitamine C:
Meestal wordt ascorbinezuur genomen als vitamine C. Dit is het goedkoopst en kom je t meest tegen. (Let op alle toevoegingen zoals gist, suiker enz. vermijd deze.) L-ascorbinezuur is de vorm zoals het in de natuur voorkomt. Neem geen kauw-tablet van deze vorm vitamine C i.v.m. te zuur voor de tanden! Het beste is om Vitamine C  net als in de natuur te combineren met bioflavonoïden.  Dit zo ontstane vitamine C-complex voorkomt de afbraak van vitamine C en zorgt voor een nog betere opname. 
Een voordeel van vitamine C als magnesiumascorbaat is dat er daarnaast een relevante hoeveelheid van het rustgevende mineraal magnesium
aanwezig is. Tekorten aan dit belangrijke mineraal komen met ons huidige voedingspatroon veelvuldig voor.




Specifiekere informatie:


Ondersteuning bij operaties:
4 weken van te voren starten met suppleren van vitamine C,  2500 mg per dag minimaal? Verdeeld over de dag. Het liefst magnesiumascorbaat. Doorgaan tot minimaal 12 weken post operatief.  

Er bestaan water oplosbare en vet oplosbare vitamines C.  

Water oplosbare:
Ascorbinezuur    PH2,3= erg zuur      100% Vitamine C    goed bij blaasontsteking  3d, 15gr pd verdeeld
Magnesium ascorbaat     pH 6,7= niet zuur    87% Vitamine C
Calcium ascorbaat    (! niet bij nierstenen)
Kalium ascorbaat
Natrium ascorbaat
Ester C bevat de ontzuurde vorm van vitamine C en bestaat verder uit een complex van stoffen zoals bioflavonoïden.

Vet oplosbare:  (lever en hersenen(vetweefsel) reageren sneller op deze vit C)
Ascorbylpalmitaat kan gemakkelijk doordringen in lipofiele weefsels zoals de lymfe, hersenen, het ruggenmerg, de lever en erythrocyten.  In de lipofiele structuren van de cellulaire membranen, inclusief die van de celkern, is het vooral ook een krachtig antioxidant. Hij lijkt de ideale vorm van vitamine C voor neurale weefsels en zenuwcellen.  liposomale vitamine C

Opname verschillen:
Vitamine C (ascorbinezuur en ascorbaten) wordt in de darm door een natriumafhankelijke transporter opgenomen. Deze transporter is echter verzadigbaar. Hierdoor kent de opname van vitamine C zijn beperkingen. Ascobylpalmitaat is lipofiel en kan ook door passieve diffusie worden opgenomen. Dit maakt de opname van relatief hoge doses mogelijk.

In tegenstelling tot ascorbinezuur en ascorbaten is ascorbylpalmitaat niet insulineafhankelijk voor opname. Het kan daardoor voordelen bieden bij diabetes. Bij insulineresistentie en diabetici is de intracellulaire concentratie van vitamine C vaak lager dan normaal. Hierdoor kan het niveau van het schadelijke sorbitol stijgen en treden oxidatieve schade en complicaties op.

De hoogste concentraties van vitamine C worden bij de mens aangetroffen in de bijnieren, hersenen, ogen en witte bloedcellen. Door hun grote massa bevatten de (skelet)spieren en de lever ook relatief grote hoeveelheden vitamine C. Skeletspieren bevatten geen hoge concentratie aan vitamine C. Toch ligt er in de skeletspieren ongeveer 67% van de lichaamsvoorraad aan vitamine C opgeslagen. Via processen in de skeletspieren zouden symptomen van een vitamine C tekort, zoals vermoeidheid, kunnen ontstaan. Dit blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in The American Journal of Clinical Nutrition

Een aantal rollen van Vitamine C verder uitgelegd:
Antioxidant:  Antioxidanten verbeteren de elasticiteit van bloedvaten bij personen met een verhoogd cardiovasculair risico. Het is een antihistaminicum en een krachtig antioxidant met een belangrijke rol in de weerstand. Het beschermt lichaamscellen tegen oxidatieve schade, als gevolg van blootstelling aan vrije radicalen. Oxidatieve schade wordt veroorzaakt door zuurstof.
Ontgiften:  vn van de lever zie eerder.
Immuunsysteem versterking:  T-cellen en N-killer cels 

Enzymen synthese:  Vitamine C is in de humane biochemie een belangrijke cofactor die als een specifieke elektrondonor voor acht enzymsystemen dienst doet. Hieronder vallen die van de collageensynthese (in bindweefsels, bloedvaten, botten en de huid), de synthese van neurotransmitters en catecholaminen en de productie van peptidehormonen in de hypofyse en hypothalamus.  Hogere doses van vitamine C wekken vanuit het DNA de synthese van deze enzymen op. Het biochemische effect van vitamine C is na circa drie weken maximaal, omdat deze enzyminductie geleidelijk op gang komt.

Tumorgroeiremming:
Het ondersteunt de afweerfunctie van neutrofielen tegen infecties. Het gehalte aan vitamine C is in veel agressieve humane tumoren vaak sterk verlaagd. Hierdoor komt in de tumoren de transcriptiefactor HIF-1 (Hypoxia Inducible Factor) vaak overmatig tot expressie. Cellen schakelen dan over van de glucose-oxidatieve ATP-productie in de mitochondria op de anaerobe glycolyse in de cytosol. Dit is meer verzurend en levert minder ATP op. Vitamine C kan de werking van het HIF-1 afremmen.

In het maagdarmkanaal voorkomt vitamine C de omzetting van nitraat en nitriet in slechte nitrosaminen.  Zoals in spinazie zit veel nitraat zit En vitamine C. Om deze omzetting te voorkomen  kun je t beste rauwe spinazie eten. ( zie tabel voor hoeveelheid vitamine C)

Bronnen: www.ortho.nl
www.narutafoundation.nl
www.natuurvoedingsdietisten
.nl
www.voedingswaardetabel.nl
www.ahealthylife.nl

100 gr voeding:   Vit C in mg

Acerola                             1700
Rozenbottels                 
1250
Guave                                 228
Paprika                              190
Peterselie                          160
Broccoli (rauw)               114
Kiwi (1 st)                           90
Broccoli (gekookt)          90
Bloemkool (rauw)           80
Spruitjes (gekookt)         80
Aardbei                                60
Spinazie(rauw)                 52
Sinaasappel (1st)             50
Sinaasappelsap                 45
Grapefruit                           45
Boerenkool/bloemkool (gekookt)                           40
Mango                                 36
Tomaten  (rauw)             24
Frambozen                        25
Spinazie(pot/blik)        10
Vitamine C wordt ascorbinezuur genoemd. Scorbutus is latijn voor scheurbuik, dus A-scorbutus staat voor geen-scheurbuik. Scheurbuik is een aandoening die zeelui vroeger nog wel eens op zee kregen omdat ze het zonder fruit moesten stellen.

Vitamine C wordt vaak als antioxidant ingezet om voeding te conserveren en heeft het E-nummer E300. Dit is dus een onschuldige toevoeging en dus een gratis bron van vitamine C.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.