Bewuste Bende
  • Home
    • Blog
    • Bronnen en Links
    • Fit en Fruitig
    • Meiden Mijden Meuk>
      • Meiden Mijden Meuk Recepten
    • BakKookKids
  • Groene Garde
    • Gezond-eten-tips>
      • Start-met-gezond-eten tips
      • Nog-meer-gezond-eten-tips
      • Gezond-eten-en-afvallen-tips
      • Gezond eten voor sporters
      • Boodschappen tips>
        • Jagen en verzamelen
        • Bio logisch?>
          • Bespoten groente en fruit
      • Keuken tips
    • Superfood
    • Groente, fruit en kruiden>
      • Groente>
        • Broccoli
        • Knoflook
        • Soja
        • Pompoen
      • Fruit>
        • Citrusvruchten
      • Kruiden>
        • Kurkuma
        • Kaneel
      • Cacao
    • Zuivel en olie en vet>
      • Zuivel>
        • Eiwitten
        • Melk
      • Olie en Vet>
        • Kokos
        • Olijfolie
        • Omega 3 en 6 vetzuren
        • Lijnzaad
        • Arachideolie/pindaolie
        • Cholesterol
    • Vis en vlees
    • Granen en noten>
      • Tarwe
      • Spelt
      • Havermout
      • Walnoten
    • Zout en Zoet>
      • Zout>
        • E621 mononatriumglutamaat (MSG)
      • Zoet>
        • Sugar-challenge maart 2014>
          • Sugar challenge Blog
          • Sugarfree-EHBO
          • Glycemische Index
        • Suiker>
          • Fruit-, groente- en cola-suikers
        • Stevia
        • Zoethout
        • E951 Aspartaam
        • Gezonder snoep
        • E-zoetstoffen
    • Mineralen en vitaminen>
      • Multivitamine waarom?
      • Vitamine C
      • Vitamine D
      • Magnesium
    • Recepten>
      • Zoetig>
        • O'BamaBrood
        • Bananenchips
        • Citroen-Yoghurt-Cashew-Abrikozen-Taart
        • Challenge koekjes
        • Amandelboek koekjes
        • Kokosbonbons
        • Super-RAW-taartje
        • Chocoladetaart met aardbeien
        • Rauwe Chocolaatjes
        • Pannenkoeken
        • Chocolade cake
        • Brownie fudge cake
        • Pepernoten
        • Diksap lolly
        • Kokoscakejes
      • Hartig>
        • Nootpithaverbrood
        • Hartige Eiermuffins
        • Zoet Stamppotje
        • Pompoenburger
        • Rode bietjes salade
        • Kokos mango nasi
        • Peulvruchten>
          • Hummus
          • Super Paddo Burger
        • Lekkere soepen>
          • Bloemkoolpreisoep
          • Broccolisoep
          • Pompoensoep
          • Snert
          • Oma's groentesoep met ballen
          • Tomatensoep
      • Sauzen>
        • AvocadoSaus lekker bij vis
        • Ketchup en Mayonaise
        • Appelmoes
      • Sportieve Snelle Jelle Recepten>
        • Energie reep
  • Eco Elite
    • Gezond leven = westerse tradities breken
    • Verzorging>
      • Deodorant
      • Tandpasta
      • Huisdieren
    • Ziektes>
      • Ontstekingsziektes
      • Artrose
      • Kanker
      • MS
      • Sarcoïdose
      • Osteoporose
      • Diabetes II>
        • Diabetes ll onderzoeken
      • ADHD
      • Hoge Bloeddruk>
        • Voeding voor bloeddrukverlaging
    • Moestuin
  • Move Mens
    • Fun Fit
    • FysioFit tips>
      • Nieuwe knie
    • Triggerpoints >
      • Triggerpoints
      • Triggerpoints zelfbehandelen
      • Triggerpoints pijnpatronen

Stevia

Foto
Een blad is 45x zoeter dan suiker

 Poeder/klontje/zoetjes  tot 300x zoeter dan suiker

 Geen calorieën (let op welk vulmiddel er gebruikt wordt)
  

 Wetenschappelijk bewezen toepassingen:
- Verlaagt de bloeddruk
- Verlaagt de bloedsuikerspiegel naar normale waarden.
 - Stimuleert de alvleesklier tot productie van insuline.
- Verhoogt de uitscheiding van urine en natrium.
- Verlaagt het cholesterol gehalte.
- Verminderen van artherosclerose(aderverkalking). (alleen nog op dieren getest)
- anti-kanker (alleen nog op dieren getest)

 Inhoudsstoffen:
 Steviaglycoside          bestaat uit:de zoetstoffen stevioside en rebaudiodide A.
 Vitamine A, B3, C,
 Magnesium,
 Ffosfor,
 Chroom,
 Sodium,
 Zink 
Rutine 

De plant:
- De Guarani-indianen(Paraguay) gebruiken Stevia al 1500 jaar om hun 
kruidenthee en voedsel te zoeten.
- Door de japanners al 40 jaar in gebruik.
- De zoete smaak zit in de bladeren van de plant.
- De smaak wordt als zoethoutachtig omschreven.
- Dit zijn plantaardige stoffen met een suikerachtige component.
- Naast verse steviabladeren zijn gedroogde bladeren en ruw stevia-extract te 
 gebruiken als zoetstof.
- Het bovengrondse deel wordt twee-maal per jaar geoogst. De wortels blijven
  zitten en geven weer nieuwe scheuten.

Verkrijgbaarheid:
Stevia is te verkrijgen in poeder en klontjes in de supermarkt (dit is niet
  echt natuurlijk meer, hier worden ook vul stoffen toegevoegd.) ook op internet
  wordt stevia aangeboden in verschilende vormen en merken. Ook zaadjes (zeer
  kleine zaadjes) en plantjes.

Let op:

 !!!!! sommige zoetjes met stevia bevatten ook
acesulfaam-K!!!!!!! Echt Vermijden!!!!!!!!       zie:   E- zoetstoffen


Bron: J.M.C. Geuns "Stevia en steviolglycosiden
bron: eigen ervaring
interessante sites:
www.steviazoetstof.org/
www.stevija.nl/

Stevia verkrijgbaarheid:

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Powered by Create your own unique website with customizable templates.