Verschijningsvormen: - Sojabonen, gekookt, geroosterd, ontkiemende zaden - Verwerkt als melk en yoghurt producten - Tofu - Misosoep - Tempé - Isoflavonen (fyto-oestrogenen: - Blokkerende stimulerende werking van geslachtshormenen (zoals oestrogenen en testosteron) op kankercellen. - Verminderen de angiogenese ( extra bloedvatvoorziening voor tumoren)
Fyto-oestrogenen lijken op oestrogenen. Een teveel aan oestrogenen (vleesindustrie? pil?spiraaltje?) stimuleert de groei van borstklieren en daardoor ontstaat een verhoogde kans op borstkanker. Fyso-oestrogenen verhinderen de hormonen om te interacteren met de cellen in de borst en dragen op deze manier bij aan een verlaging van de kans op borstkanker.
Extra info: Bij (Aziatische) vrouwen die sinds hun pubertijd soja hebben gegeten komt borstkanker significant minder voor. En als ze borstkanker krijgen zijn hun tumoren meestal minder agressief en de overlevingskansen zijn groter.
Tips: - Neem geen suplementen, maar echte soja. - Kies voor biologische en niet gemanipuleerde soja, (de invloed van gemanipuleerde soja op ons is niet aangetoond). - bij de toko kun je ze in de vriezer vinden, ff kort koken en zoals doppinda's eten, heerlijk!!
bron: dr.R.Béliveau,dr.D.Gingras'Eten tegen Kanker'(2012)(de rol van voeding bij het ontstaan van kanker)