Bewuste Bende
  • Home
    • Blog
    • Bronnen en Links
    • Fit en Fruitig
    • Meiden Mijden Meuk>
      • Meiden Mijden Meuk Recepten
    • BakKookKids
  • Groene Garde
    • Gezond-eten-tips>
      • Start-met-gezond-eten tips
      • Nog-meer-gezond-eten-tips
      • Gezond-eten-en-afvallen-tips
      • Gezond eten voor sporters
      • Boodschappen tips>
        • Jagen en verzamelen
        • Bio logisch?>
          • Bespoten groente en fruit
      • Keuken tips
    • Superfood
    • Groente, fruit en kruiden>
      • Groente>
        • Broccoli
        • Knoflook
        • Soja
        • Pompoen
      • Fruit>
        • Citrusvruchten
      • Kruiden>
        • Kurkuma
        • Kaneel
      • Cacao
    • Zuivel en olie en vet>
      • Zuivel>
        • Eiwitten
        • Melk
      • Olie en Vet>
        • Kokos
        • Olijfolie
        • Omega 3 en 6 vetzuren
        • Lijnzaad
        • Arachideolie/pindaolie
        • Cholesterol
    • Vis en vlees
    • Granen en noten>
      • Tarwe
      • Spelt
      • Havermout
      • Walnoten
    • Zout en Zoet>
      • Zout>
        • E621 mononatriumglutamaat (MSG)
      • Zoet>
        • Sugar-challenge maart 2014>
          • Sugar challenge Blog
          • Sugarfree-EHBO
          • Glycemische Index
        • Suiker>
          • Fruit-, groente- en cola-suikers
        • Stevia
        • Zoethout
        • E951 Aspartaam
        • Gezonder snoep
        • E-zoetstoffen
    • Mineralen en vitaminen>
      • Multivitamine waarom?
      • Vitamine C
      • Vitamine D
      • Magnesium
    • Recepten>
      • Zoetig>
        • O'BamaBrood
        • Bananenchips
        • Citroen-Yoghurt-Cashew-Abrikozen-Taart
        • Challenge koekjes
        • Amandelboek koekjes
        • Kokosbonbons
        • Super-RAW-taartje
        • Chocoladetaart met aardbeien
        • Rauwe Chocolaatjes
        • Pannenkoeken
        • Chocolade cake
        • Brownie fudge cake
        • Pepernoten
        • Diksap lolly
        • Kokoscakejes
      • Hartig>
        • Nootpithaverbrood
        • Hartige Eiermuffins
        • Zoet Stamppotje
        • Pompoenburger
        • Rode bietjes salade
        • Kokos mango nasi
        • Peulvruchten>
          • Hummus
          • Super Paddo Burger
        • Lekkere soepen>
          • Bloemkoolpreisoep
          • Broccolisoep
          • Pompoensoep
          • Snert
          • Oma's groentesoep met ballen
          • Tomatensoep
      • Sauzen>
        • AvocadoSaus lekker bij vis
        • Ketchup en Mayonaise
        • Appelmoes
      • Sportieve Snelle Jelle Recepten>
        • Energie reep
  • Eco Elite
    • Gezond leven = westerse tradities breken
    • Verzorging>
      • Deodorant
      • Tandpasta
      • Huisdieren
    • Ziektes>
      • Ontstekingsziektes
      • Artrose
      • Kanker
      • MS
      • Sarcoïdose
      • Osteoporose
      • Diabetes II>
        • Diabetes ll onderzoeken
      • ADHD
      • Hoge Bloeddruk>
        • Voeding voor bloeddrukverlaging
    • Moestuin
  • Move Mens
    • Fun Fit
    • FysioFit tips>
      • Nieuwe knie
    • Triggerpoints >
      • Triggerpoints
      • Triggerpoints zelfbehandelen
      • Triggerpoints pijnpatronen

Olijfolie

Foto

Goed tegen Altzheimer,
kanker en ontstekingen!!
Beste olie voor in je keuken!



Tips en weetjes:
- Gebruik dagelijks olijfolie
- Olijfolie NIET laten walmen in de pan. 
- Bak in geraffineerde olijfolie.
- Gebruik de extra vierge/virgine liefst koud.
- Geraffineerde/pure/milde/klassieke Olijfolie is vaak gecombineerd met extra
vierge voor geur en kleur. 
-  Extra Vierge/vergine zegt wat over de zuurgraad van de olie. Vierge/vergine heeft minder dan 2% vrije zuren en extra vierge heeft minder dan 0,8%. Geraffineerde olie heeft een zuurgraad van niet meer dan 3,3%.  
- Bewaar olijfolie donker en afgesloten want de kwaliteit van olijfolie gaat met de tijd achteruit, als het aan zuurstof, licht en beweging wordt blootgesteld.

Werkzame stoffen:

- Fenolische antioxidanten: o.a. Oleocanthal    
- Enkelvoudige onverzadigde vetzuren  (Omega 9)
- Vitamine E:  speelt een rol bij de aanmaak van rode
bloedcellen en het in stand houden van spier-en andere weefsels. Het verhoogt je weerstand. (Het is een antioxidant).
 
Wetenschappelijk bewezen toepassingen:
- Het lijkt verschillende verouderingsprocessen af te remmen, zowel
in de huid als in de hersenen.
- Oleocanthal, een stofje dat de samenklontering van eiwitten in de
ziekte van Altzheimer afremt.
- Het remt ontstekingen:  
    4 lepel extra vergine olijfolie staat gelijk aan 10% van de krachtige
  ontstekingsremmer Ibuprofen
-  Verhoogt NIET de kans op hart en vaat ziektes, de meeste oliën/vetten in de
keuken doen dat wel. (zoals boters en zonnebloemolie).
- Bemoeilijken het eerste ontstaan van kanker 
- Vertragen de groei van vn borst- , darm-  en baarmoederkanker

 Verkrijgbaarheid: 
- Geraffineerde/pure/milde/klassieke Olijfolie 
- Goed te gebruiken om in te bakken (beste olie in de keuken voor bakken)
- Heeft een minder sterke smaak dan (extra)vierge
-Bevat minder voedzame stoffen dan (extra) vierge.   
- Geraffineerde olie heeft een kookpunt van 210 graden  (je bakt meestal rond de 180 graden)
- Je kunt olijfolie gebruiken om te frituren en te bakken. Maar Maximaal 4-5x gebruiken. Door meerdere keren te verhitten verandert de structuur
van de olie en wordt het mogelijk ongezond. 

Vierge/vergine olijfolie  en  Extra vierge/vergine.  
- Uit eerste koude persing van olijven verkregen olie.
 -Aanzienlijk rijker is aan bioactieve grondstoffen (gezonder)
-Het  heeft een karakteristieke smaak heeft.
- Gebruik deze olijfolie liefst koud zoals in salades of op brood. Bij verhitting gaat de smaak achteruit en dat is zonde van deze veel duurdere soort olijfolie.
- Omdat er in de olie vaak nog olijfdeeltjes zijn achtergebleven (de olie is ook vaak wat troebel), bestaat de kans dat deze deeltjes bij verhitten boven de 180
graden gaan verbranden. Het is niet bewezen dat er kankerverwekkende stoffen
ontstaan bij het verhitten van deze olijfolie, maar het eten van verbrand
voedsel wordt over het algemeen wel afgeraden, omdat dat niet goed is voor de
gezondheid (kankerverwekkend). 
   
 
 Mythes
- Uit onderzoeken blijkt dat er geen redenen zijn om aan te nemen
dat olijfolie hart beschermend is of cholesterol verlagend werkt.

Bron:  K. Verburgh:“De Voedselzandloper”
Bron: keuringdienst van waarde.nl 
Bron: vitamine informatie bureau  www.vitamine-info.nl
Bron:  http://www.internationaloliveoil.org/

Olie en Vet

Olijfolie
Omega 3 en 6 vetzuren
Cholesterol
Lijnzaad
arachideolie/pindaolie

Olijfolie goed in alles!

Foto

- Om in te bakken, 
- Beschermt brood
en gebak tegen ranzig worden.
- Als een eenvoudige heerlijke “dipsaus” voor brood.
- Als basis voor salade dressings
- Om in in te maken (zeer geschikt) van tomaten, pesto, olijven) 

Tips:

Foto
Recepten zijn gemakkelijk aan te passen:
50 gram (boter)= met 1 eetlepel olijfolie .

Het is lekker om extra vierge olijfoliën te gebruiken als
finishing touch;
besprenkeld over gerechten, vlak voor het opdienen.  Besprenkel een milde
olijfolie over gegrilde visgerechten voor het opdienen  en juist een
robuuste olijfolie over gegrild vlees en steaks.

Foto
Powered by Create your own unique website with customizable templates.