Olijfolie![]() Goed tegen Altzheimer, kanker en ontstekingen!! Beste olie voor in je keuken! Tips en weetjes: - Gebruik dagelijks olijfolie - Olijfolie NIET laten walmen in de pan. - Bak in geraffineerde olijfolie. - Gebruik de extra vierge/virgine liefst koud. - Geraffineerde/pure/milde/klassieke Olijfolie is vaak gecombineerd met extra vierge voor geur en kleur. - Extra Vierge/vergine zegt wat over de zuurgraad van de olie. Vierge/vergine heeft minder dan 2% vrije zuren en extra vierge heeft minder dan 0,8%. Geraffineerde olie heeft een zuurgraad van niet meer dan 3,3%. - Bewaar olijfolie donker en afgesloten want de kwaliteit van olijfolie gaat met de tijd achteruit, als het aan zuurstof, licht en beweging wordt blootgesteld. Werkzame stoffen: - Fenolische antioxidanten: o.a. Oleocanthal - Enkelvoudige onverzadigde vetzuren (Omega 9) - Vitamine E: speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier-en andere weefsels. Het verhoogt je weerstand. (Het is een antioxidant). Wetenschappelijk bewezen toepassingen: - Het lijkt verschillende verouderingsprocessen af te remmen, zowel in de huid als in de hersenen. - Oleocanthal, een stofje dat de samenklontering van eiwitten in de ziekte van Altzheimer afremt. - Het remt ontstekingen: 4 lepel extra vergine olijfolie staat gelijk aan 10% van de krachtige ontstekingsremmer Ibuprofen - Verhoogt NIET de kans op hart en vaat ziektes, de meeste oliën/vetten in de keuken doen dat wel. (zoals boters en zonnebloemolie). - Bemoeilijken het eerste ontstaan van kanker - Vertragen de groei van vn borst- , darm- en baarmoederkanker Verkrijgbaarheid: - Geraffineerde/pure/milde/klassieke Olijfolie - Goed te gebruiken om in te bakken (beste olie in de keuken voor bakken) - Heeft een minder sterke smaak dan (extra)vierge -Bevat minder voedzame stoffen dan (extra) vierge. - Geraffineerde olie heeft een kookpunt van 210 graden (je bakt meestal rond de 180 graden) - Je kunt olijfolie gebruiken om te frituren en te bakken. Maar Maximaal 4-5x gebruiken. Door meerdere keren te verhitten verandert de structuur van de olie en wordt het mogelijk ongezond. Vierge/vergine olijfolie en Extra vierge/vergine. - Uit eerste koude persing van olijven verkregen olie. -Aanzienlijk rijker is aan bioactieve grondstoffen (gezonder) -Het heeft een karakteristieke smaak heeft. - Gebruik deze olijfolie liefst koud zoals in salades of op brood. Bij verhitting gaat de smaak achteruit en dat is zonde van deze veel duurdere soort olijfolie. - Omdat er in de olie vaak nog olijfdeeltjes zijn achtergebleven (de olie is ook vaak wat troebel), bestaat de kans dat deze deeltjes bij verhitten boven de 180 graden gaan verbranden. Het is niet bewezen dat er kankerverwekkende stoffen ontstaan bij het verhitten van deze olijfolie, maar het eten van verbrand voedsel wordt over het algemeen wel afgeraden, omdat dat niet goed is voor de gezondheid (kankerverwekkend). Mythes - Uit onderzoeken blijkt dat er geen redenen zijn om aan te nemen dat olijfolie hart beschermend is of cholesterol verlagend werkt. Bron: K. Verburgh:“De Voedselzandloper” Bron: keuringdienst van waarde.nl Bron: vitamine informatie bureau www.vitamine-info.nl Bron: http://www.internationaloliveoil.org/ |
Olie en VetOlijfolie goed in alles!![]() - Om in te bakken, - Beschermt brood en gebak tegen ranzig worden. - Als een eenvoudige heerlijke “dipsaus” voor brood. - Als basis voor salade dressings - Om in in te maken (zeer geschikt) van tomaten, pesto, olijven) Tips:![]() Recepten zijn gemakkelijk aan te passen:
50 gram (boter)= met 1 eetlepel olijfolie . Het is lekker om extra vierge olijfoliën te gebruiken als finishing touch; besprenkeld over gerechten, vlak voor het opdienen. Besprenkel een milde olijfolie over gegrilde visgerechten voor het opdienen en juist een robuuste olijfolie over gegrild vlees en steaks. |