Bewuste Bende
  • Home
    • Blog
    • Bronnen en Links
    • Fit en Fruitig
    • Meiden Mijden Meuk>
      • Meiden Mijden Meuk Recepten
    • BakKookKids
  • Groene Garde
    • Gezond-eten-tips>
      • Start-met-gezond-eten tips
      • Nog-meer-gezond-eten-tips
      • Gezond-eten-en-afvallen-tips
      • Gezond eten voor sporters
      • Boodschappen tips>
        • Jagen en verzamelen
        • Bio logisch?>
          • Bespoten groente en fruit
      • Keuken tips
    • Superfood
    • Groente, fruit en kruiden>
      • Groente>
        • Broccoli
        • Knoflook
        • Soja
        • Pompoen
      • Fruit>
        • Citrusvruchten
      • Kruiden>
        • Kurkuma
        • Kaneel
      • Cacao
    • Zuivel en olie en vet>
      • Zuivel>
        • Eiwitten
        • Melk
      • Olie en Vet>
        • Kokos
        • Olijfolie
        • Omega 3 en 6 vetzuren
        • Lijnzaad
        • Arachideolie/pindaolie
        • Cholesterol
    • Vis en vlees
    • Granen en noten>
      • Tarwe
      • Spelt
      • Havermout
      • Walnoten
    • Zout en Zoet>
      • Zout>
        • E621 mononatriumglutamaat (MSG)
      • Zoet>
        • Sugar-challenge maart 2014>
          • Sugar challenge Blog
          • Sugarfree-EHBO
          • Glycemische Index
        • Suiker>
          • Fruit-, groente- en cola-suikers
        • Stevia
        • Zoethout
        • E951 Aspartaam
        • Gezonder snoep
        • E-zoetstoffen
    • Mineralen en vitaminen>
      • Multivitamine waarom?
      • Vitamine C
      • Vitamine D
      • Magnesium
    • Recepten>
      • Zoetig>
        • O'BamaBrood
        • Bananenchips
        • Citroen-Yoghurt-Cashew-Abrikozen-Taart
        • Challenge koekjes
        • Amandelboek koekjes
        • Kokosbonbons
        • Super-RAW-taartje
        • Chocoladetaart met aardbeien
        • Rauwe Chocolaatjes
        • Pannenkoeken
        • Chocolade cake
        • Brownie fudge cake
        • Pepernoten
        • Diksap lolly
        • Kokoscakejes
      • Hartig>
        • Nootpithaverbrood
        • Hartige Eiermuffins
        • Zoet Stamppotje
        • Pompoenburger
        • Rode bietjes salade
        • Kokos mango nasi
        • Peulvruchten>
          • Hummus
          • Super Paddo Burger
        • Lekkere soepen>
          • Bloemkoolpreisoep
          • Broccolisoep
          • Pompoensoep
          • Snert
          • Oma's groentesoep met ballen
          • Tomatensoep
      • Sauzen>
        • AvocadoSaus lekker bij vis
        • Ketchup en Mayonaise
        • Appelmoes
      • Sportieve Snelle Jelle Recepten>
        • Energie reep
  • Eco Elite
    • Gezond leven = westerse tradities breken
    • Verzorging>
      • Deodorant
      • Tandpasta
      • Huisdieren
    • Ziektes>
      • Ontstekingsziektes
      • Artrose
      • Kanker
      • MS
      • Sarcoïdose
      • Osteoporose
      • Diabetes II>
        • Diabetes ll onderzoeken
      • ADHD
      • Hoge Bloeddruk>
        • Voeding voor bloeddrukverlaging
    • Moestuin
  • Move Mens
    • Fun Fit
    • FysioFit tips>
      • Nieuwe knie
    • Triggerpoints >
      • Triggerpoints
      • Triggerpoints zelfbehandelen
      • Triggerpoints pijnpatronen

Multivitamine waarom?

Foto
Foto
 Wij mensen zijn ontworpen zo’n 200.000 jaar geleden door en met een voedingspatroon uit de natuur. Het oerdieet. We kregen vitamines en mineralen binnen met elke hap die we deden. Dit was functioneel en noodzakelijk. Maar tegenwoordig….:

Onze huidige voeding is enorm verarmd aan zeer belangrijke vitamines en minderalen door:
- uitgeputte grond
- gebruik van bestrijdingsmiddelen
- lucht- en water vervuiling
- genetische manipulatie en mutatie
- kweekmethodes kwantiteit voor kwaliteit o.a. snelle groei
- langdurige opslag en transport
- de verarmde voedingskeuze (vulling ipv voeding)door consument
- te weinig groente en fruit consumptie keuze van consument
- veel en goedkoop aanbod van vulling in de winkels.  

Van 1985 tot 2002 is de gemiddelde verarming van minderalen en vitaminen van 50% geweest.  Je zou dus 2x zoveel groente en fruit moeten eten als vroeger. Maar wat is er van 2002 tot 2014 gebeurd?  Voorbeeld:

Broccoli:     in 2002       73% minder calcium                   dan in 1985
                                             62% minder foliumzuur
                                             55% minder magnesium
Appels                                60% minder vitamine C
Spinazie                             76% minder magnesium
                                             65% minder vitamine C
Gezond eten is Stap 1:
Hippocrates zei het vier eeuwen v. Christus al: ‘Laat voeding uw medicijn zijn.’
Kies dus voor de juiste voeding, hiermee krijg je zeker veel meer voedingsstoffen binnen,  maar dit kan er alsnog voor tekorten zorgen.
Onze manier van leven vergt veel meer voedingsstoffen; zoals stress vitamine C en magnesium vreet.
De tekorten zijn de oorzaken van veel chronische westerse ziektes. We leven langer maar vanaf de helft van ons lange leven moeten we medicijnen slikken en voelen we ons moe, futloos, allergisch, vergeetachtig en ziek(en ongelukkig).

Natuurlijke noodzakelijke nutriële aanvulling is Stap 2:
Vanwege bovengenoemde tekorten die op de loer liggen is een natuurlijke aanvulling van voedingsstoffen geen overbodige luxe om gezond en energiek oud te worden.
In een multivitamine  zitten veel verschillende soorten vitamines en mineralen die allen belangrijke functies in het lichaam vervullen. Al deze vitamines en mineralen gaan samenwerkingsverbanden aan met andere vitamines en mineralen. Ook zijn er vele processen in ons lichaam afhankelijk van specifieke vitamine-mineraal combinaties. Deze combinaties komen vaak in de natuur voor.  Door dus het geheel in een multivitamine aan je lichaam aan te bieden, geef je jezelf 1+1=10. 
Kies de juiste aanvulling:
- Hoog gedoseerde Multivitamine, Als de hoeveelheid vitamine B1 hoger is dan 10x de ADH(1000% ADH) kan het als hoog gedoseerd worden beschouwd. minimale dosering: zie tabel.
- Vitamine D      (3)(50 mcg  per dag.),
Vitamine D is vaak te weinig aanwezig in de multivitamines.
- Vitamine C     (3x 500-1000 mg per dag)      (3000mg is 60 sinaasappels)
Vitamine C neemt veel ruimte in beslag in het multi-tablet. (de natuurlijke vorm is het beste)
- EPA en DHA      (500-1000mg per dag)   (Bij weinig of geen vette vis een visoliecapsule)
Neem ze bij voorkeur tijdens of vlak na het ontbijt (of de lunch).
Vitamine C kunt u verdelen over de maaltijden. 
Welke multivitamine kun je nemen?
- Goede merken zijn o.a.: Omni Solgar, Life force multiple, Orthica Multi Max, Ortholon, Sunwarrior, Vitals enz
- Let op de toevoegingen van suiker, gist, maltodextrine enz.  deze zijn overbodig.
- Kruiden kunnen wel een gezondheidsbevorderende werking hebben, maar zijn geen onderdeel van de menselijke stofwisseling. Deze horen dus niet in een multivitamine thuis, de ruimte is al beperkt voor alle essentiële stoffen.
- De ADH(algemeen dagelijkse hoeveelheid) op de multivitamine-potjes  zijn gebaseerd op verouderde inzichten over voedingsleer, tekorten en 'gezondheid'.
- Anorganische verbindingen worden niet goed opgenomen, kies deze niet!!! (zie tabel hiernaast)
Een goede hoog gedoseerde multivitamine is geen overbodige luxe in ons huidige leven. Zelfs al eet je super gezond. Een hoog gedoseerde multivitamine kost meer dan een kwalitatief goede, maar laag gedoseerde multivitamine. Maar een laag gedoseerde multivitamine is beter dan geen multivitamine.
Na het starten met een multivitamine kan de urine ‘lichtgevend’ geel verkleuren. Dit komt door vitamine B2 en verdwijnt na een paar weken.


 Bronnen: Dr Gert E. Schuitemaker en Drs. Toine de Graaf. “Fit met voedingssupplementen’ 2012.
OrthoLinea opleiding orthomoleculaire geneeskunde 2014.
www.ahealthylife.nl, www.natuurvoedingsdietisten.nl

 Essentiele voedingsstoffen in een mutivitamine:
Niet optimaal, maar minimaal:

Vitamine A                750 mcg
Betacaroteen         1000 mcg
Vitamine B1                  10 mg
Vitamine B2                  10 mg
Vitamine B3                  10 mg
Vitamine B5                  10 mg
Vitamine B6                  10 mg
Vitamine B12              20 mcg
Foliumzuur               400 mcg
Biotine                           50 mcg
Vitamine C                      50 mg
Vitamine D3    5 mcg(200 IE)
Vitamine E    40 mg=ca 50 IE
Vitamine K1                  20 mcg
Calcium                         100 mg
Magnesium                  100 mg
IJzer                                    5 mg
Jodium                         100 mcg
Selenium                       50 mcg
Chroom                          50 mcg Koper                               0,5 mg
Mangaan                            2 mg
Borium                            0,5 mg
Molybdeen                    50 mcg
zink                                     5 mg          
Niet goede anorganische verbindingen:
-oxide
-carbonaat
-sulfaat
-seleniet
-selenaathiernaast
-chloride
-mononitraat
Staat er geen uitgang, dan kun je van een 
–oxide uitgaan.
(Dit is de goedkoopste.)



Verschillende leeftijden:
Vanaf 12 jaar wordt dezelfde (basis) multivitamine geadviseerd als een volwassene.
Voor 50+ is ook  dezelfde basis nodig, deze is eventueel aan te vullen met stoffen waar echt een tekort aan is. 


Powered by Create your own unique website with customizable templates.