Bewuste Bende
  • Home
    • Blog
    • Bronnen en Links
    • Fit en Fruitig
    • Meiden Mijden Meuk>
      • Meiden Mijden Meuk Recepten
    • BakKookKids
  • Groene Garde
    • Gezond-eten-tips>
      • Start-met-gezond-eten tips
      • Nog-meer-gezond-eten-tips
      • Gezond-eten-en-afvallen-tips
      • Gezond eten voor sporters
      • Boodschappen tips>
        • Jagen en verzamelen
        • Bio logisch?>
          • Bespoten groente en fruit
      • Keuken tips
    • Superfood
    • Groente, fruit en kruiden>
      • Groente>
        • Broccoli
        • Knoflook
        • Soja
        • Pompoen
      • Fruit>
        • Citrusvruchten
      • Kruiden>
        • Kurkuma
        • Kaneel
      • Cacao
    • Zuivel en olie en vet>
      • Zuivel>
        • Eiwitten
        • Melk
      • Olie en Vet>
        • Kokos
        • Olijfolie
        • Omega 3 en 6 vetzuren
        • Lijnzaad
        • Arachideolie/pindaolie
        • Cholesterol
    • Vis en vlees
    • Granen en noten>
      • Tarwe
      • Spelt
      • Havermout
      • Walnoten
    • Zout en Zoet>
      • Zout>
        • E621 mononatriumglutamaat (MSG)
      • Zoet>
        • Sugar-challenge maart 2014>
          • Sugar challenge Blog
          • Sugarfree-EHBO
          • Glycemische Index
        • Suiker>
          • Fruit-, groente- en cola-suikers
        • Stevia
        • Zoethout
        • E951 Aspartaam
        • Gezonder snoep
        • E-zoetstoffen
    • Mineralen en vitaminen>
      • Multivitamine waarom?
      • Vitamine C
      • Vitamine D
      • Magnesium
    • Recepten>
      • Zoetig>
        • O'BamaBrood
        • Bananenchips
        • Citroen-Yoghurt-Cashew-Abrikozen-Taart
        • Challenge koekjes
        • Amandelboek koekjes
        • Kokosbonbons
        • Super-RAW-taartje
        • Chocoladetaart met aardbeien
        • Rauwe Chocolaatjes
        • Pannenkoeken
        • Chocolade cake
        • Brownie fudge cake
        • Pepernoten
        • Diksap lolly
        • Kokoscakejes
      • Hartig>
        • Nootpithaverbrood
        • Hartige Eiermuffins
        • Zoet Stamppotje
        • Pompoenburger
        • Rode bietjes salade
        • Kokos mango nasi
        • Peulvruchten>
          • Hummus
          • Super Paddo Burger
        • Lekkere soepen>
          • Bloemkoolpreisoep
          • Broccolisoep
          • Pompoensoep
          • Snert
          • Oma's groentesoep met ballen
          • Tomatensoep
      • Sauzen>
        • AvocadoSaus lekker bij vis
        • Ketchup en Mayonaise
        • Appelmoes
      • Sportieve Snelle Jelle Recepten>
        • Energie reep
  • Eco Elite
    • Gezond leven = westerse tradities breken
    • Verzorging>
      • Deodorant
      • Tandpasta
      • Huisdieren
    • Ziektes>
      • Ontstekingsziektes
      • Artrose
      • Kanker
      • MS
      • Sarcoïdose
      • Osteoporose
      • Diabetes II>
        • Diabetes ll onderzoeken
      • ADHD
      • Hoge Bloeddruk>
        • Voeding voor bloeddrukverlaging
    • Moestuin
  • Move Mens
    • Fun Fit
    • FysioFit tips>
      • Nieuwe knie
    • Triggerpoints >
      • Triggerpoints
      • Triggerpoints zelfbehandelen
      • Triggerpoints pijnpatronen

Lijnzaad

Foto
Vlas (Linus usitatissimum) ook olievlas.
(z'n familie:  vezelvlas, enz)


 




Wetenschappelijk bewezen toepassingen:
 - Omega 3 en de lignanen:
      - verminderen de kans op borst, darm en prostaatkanker.
      - en remt het uitzaaiende vermogen van kankercellen af.
 - Ontstekingsremmend
 Wordt ook gebruikt bij:
 - verstoorde stoelgang
 - afvallen door verbeterde spijsvertering en gevuld gevoel.

 Verkrijgbaarheid:
 - lijnzaden heel  (liever niet  gebroken lijnzaad ivm kwetsbaarheid van omega 3).
- Lijnzaadolie
 
Kook/eet tip:
 - 2 soeplepels lijnzaad  is meer dan 140% van ons ADH.
 - Het eten van Omega 6 verminderd het positieve effect van Omega 3.
- Eet daarom minder Omega 6 vetzuren, gebruik bijvoorbeeld OLIJFOLIE  ipv
  zonnebloemolie.
- Lijnzaad in de muesli is lekker en gezond.
- Om de opname van omega 3 en lignanen te bevorderen is het belangrijk om de
  zaden te vermalen (max. 2 weken bewaren)
- Je kunt lijnzaad makkelijk in een koffiemolen malen.

 De plant:
- Lijnzaadolie (vlasolie) wordt gemaakt door de zaden van olievlas uit te
  persen.
- De zaden van olievlas bevatten ongeveer 40% olie.
- Lijnzaad bevat 25% vezels.

 Gebruik:
- In brood, als lijnzaadolie en als lijnzaad. 
- Verder wordt het gebruikt voor het maken van:  zeep, kunsthars, in verven en
  vernissen, voor de conservering van ongeverfd hout en van visnetten. 
- Lijnzaadolie is een belangrijk onderdeel van linoleum.
- Het restant van de vlaszaden wordt als lijnkoeken voor veevoer gebruikt.

Wetenswaardigheden:
- 10.000 jaar geleden werd vlas gebruikt voor doeken en kleding.
- Lijnzaad behoorde tot de dagelijkse kost van farao's
- Karel de grote stelde dagelijks lijnzaad  nuttigen verplicht.

Inhoudsstoffen:
- Alfalinoleenzuur met omega 3
- Lignanen:(fyto-oestrogenen) zij voorkomen dat oestrogenen zich hechten aan borstcellen. Zo verminderen zij de kans op borstkanker.(voor meer informatie zie soja)

 bron: dr.R.Béliveau,dr.D.Gingras'Eten tegen Kanker'(2012)(de rol van voeding
  bij het ontstaan van kanker)
bron: J. Fullerton-Smith 'The truth about food'(eerlijk over eten)

Olie en Vet

Olijfolie
Omega 3 en 6 vetzuren
Cholesterol
Lijnzaad
Arachideolie/pindaolie

Brood met lijnzaad

Foto
Vraag het de bakker !

Powered by Create your own unique website with customizable templates.