Bewuste Bende
  • Home
    • Blog
    • Bronnen en Links
    • Fit en Fruitig
    • Meiden Mijden Meuk>
      • Meiden Mijden Meuk Recepten
    • BakKookKids
  • Groene Garde
    • Gezond-eten-tips>
      • Start-met-gezond-eten tips
      • Nog-meer-gezond-eten-tips
      • Gezond-eten-en-afvallen-tips
      • Gezond eten voor sporters
      • Boodschappen tips>
        • Jagen en verzamelen
        • Bio logisch?>
          • Bespoten groente en fruit
      • Keuken tips
    • Superfood
    • Groente, fruit en kruiden>
      • Groente>
        • Broccoli
        • Knoflook
        • Soja
        • Pompoen
      • Fruit>
        • Citrusvruchten
      • Kruiden>
        • Kurkuma
        • Kaneel
      • Cacao
    • Zuivel en olie en vet>
      • Zuivel>
        • Eiwitten
        • Melk
      • Olie en Vet>
        • Kokos
        • Olijfolie
        • Omega 3 en 6 vetzuren
        • Lijnzaad
        • Arachideolie/pindaolie
        • Cholesterol
    • Vis en vlees
    • Granen en noten>
      • Tarwe
      • Spelt
      • Havermout
      • Walnoten
    • Zout en Zoet>
      • Zout>
        • E621 mononatriumglutamaat (MSG)
      • Zoet>
        • Sugar-challenge maart 2014>
          • Sugar challenge Blog
          • Sugarfree-EHBO
          • Glycemische Index
        • Suiker>
          • Fruit-, groente- en cola-suikers
        • Stevia
        • Zoethout
        • E951 Aspartaam
        • Gezonder snoep
        • E-zoetstoffen
    • Mineralen en vitaminen>
      • Multivitamine waarom?
      • Vitamine C
      • Vitamine D
      • Magnesium
    • Recepten>
      • Zoetig>
        • O'BamaBrood
        • Bananenchips
        • Citroen-Yoghurt-Cashew-Abrikozen-Taart
        • Challenge koekjes
        • Amandelboek koekjes
        • Kokosbonbons
        • Super-RAW-taartje
        • Chocoladetaart met aardbeien
        • Rauwe Chocolaatjes
        • Pannenkoeken
        • Chocolade cake
        • Brownie fudge cake
        • Pepernoten
        • Diksap lolly
        • Kokoscakejes
      • Hartig>
        • Nootpithaverbrood
        • Hartige Eiermuffins
        • Zoet Stamppotje
        • Pompoenburger
        • Rode bietjes salade
        • Kokos mango nasi
        • Peulvruchten>
          • Hummus
          • Super Paddo Burger
        • Lekkere soepen>
          • Bloemkoolpreisoep
          • Broccolisoep
          • Pompoensoep
          • Snert
          • Oma's groentesoep met ballen
          • Tomatensoep
      • Sauzen>
        • AvocadoSaus lekker bij vis
        • Ketchup en Mayonaise
        • Appelmoes
      • Sportieve Snelle Jelle Recepten>
        • Energie reep
  • Eco Elite
    • Gezond leven = westerse tradities breken
    • Verzorging>
      • Deodorant
      • Tandpasta
      • Huisdieren
    • Ziektes>
      • Ontstekingsziektes
      • Artrose
      • Kanker
      • MS
      • Sarcoïdose
      • Osteoporose
      • Diabetes II>
        • Diabetes ll onderzoeken
      • ADHD
      • Hoge Bloeddruk>
        • Voeding voor bloeddrukverlaging
    • Moestuin
  • Move Mens
    • Fun Fit
    • FysioFit tips>
      • Nieuwe knie
    • Triggerpoints >
      • Triggerpoints
      • Triggerpoints zelfbehandelen
      • Triggerpoints pijnpatronen

Kurkuma

Foto
Curcuma longa.                (familie van de gember)


  



Wetenschappelijk bewezen toepassingen:
- De Krachtigste ONTSTEKINGSREMMER in de keuken!!
- Hierdoor mogelijk zeer positieve werking bij Artritis/Artose en mogelijk ook bij Sarcoidose.
- Bescherming van het lichaam  door uitschakelen van kankercellen en deze cellen hun bloedvoorziening te verhinderen.
- Remt de groei van darm-, prostaat-, long-, lever-, maag-, borst- en
  eierstokkanker en leukemie. 

Indiërs gebruiken een half theelepeltje kurkuma per dag, zij staan 
bloot aan een slechter milleu dan wij in t westen, maar Indiërs hebben 8x
minder  longkanker, 9x minder darmkanker, 5x minder borstkanker,10x minder nierkanker

 Inhoudsstoffen:
- Curcumine

 Let op bij:
- Het kan de werking van medicijnen positief beinvloeden (bepaalde
  chemotherapie)
- Het kan ook bepaalde bijwerkingen van medicijnen beinvloeden.

 Verkrijgbaarheid:
- Verse wortels
- Poedervorm    (vaak als onderdeel van kerrie)

De plant:
- Kurkuma behoort tot de gember familie.
- Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemt en geeft de gele kleur aan
  de kerrie.
- Kurkuma wordt veel gebruikt in India en China In medische verhandelingen van meer dan 2000 jaar geleden wordt kurkuma genoemt, vn in India, China, Tibet en het Midden Oosten.

 Kook/eettips:
- Gebruik kurkuma in combinatie met   Zwarte Peper!  dit verhoogt de opname van kurkuma in het lichaam met een factor 2000!!
- Gember stimuleerd ook de opname van kurkuma.
- In kerrie wordt kurkuma vaak al gecombineerd met peper, dat is lekker
  handig!
- Kurkuma moet eerst in olie worden opgelost om door je lichaam te
  kunnen worden opgenomen. (in de marinade van bijv kip, bij het gefruite uitje voor de soep, of eerst in olie opgelost en dan door de saus of vinaigretta)

Tip: 
Recepten: Hummus

bron: Dr.R.Béliveau,dr.D.Gingras 'Eten tegen Kanker'(2012)(de rol van 
voeding bij het ontstaan van kanker)
bron: Dr David Servan-Schreiber "Antikanker. Een nieuwe levensstijl"
bron: eigen ervaring..

Groende Garde

Kruiden
Kurkuma

Heerlijk gezonde kruiden melanges

Foto
Rechts: Deze KERRIE is korianderzaad, kurkuma, komijn en zwarte peper.

Links: Ras El Hanout:   
'het beste van de winkel'    
is een populaire  Noord-Afrikaanse kruiden melange.   
Met paprika, korianderzaad, komijn, kaneel, gember, zwarte peper, KURKUMA ,
kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, piment.

Let op tip:

Foto
In sommige kerrie's zit minder kerrie, dus ook minder kurkuma, zoals in de kerrie van de Albert Heijn, hier zit maar 55% kerrie in en de rest is: mosterdzaad, venkelzaad, lavas enz 

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.