Kokos superfood!!![]() Hier wordt nog aan gewerkt!!
Kokosolie, kokosvlees, en kokosmelk Kokos voordelen: - Kokosolie heeft -antibacteriële, -antivirale én -schimmeldodende eigenschappen, dus een boost voor je immuunsysteem. - het is licht verteerbaar, dus licht voor de darmen. - Al deze gezonde eigenschappen blijven behouden bij verhitting, dus daarom is het ideaal voor bakken, koken en frituren. - je slaat kokosvet minder goed op als lichaamsvet. Kokosolie: Grofweg zijn er twee verschillende soorten kokosolie: ongeraffineerd met een duidelijke kokosgeur en een geraffineerde (ontgeurde) versie. Sommige mensen vinden de sterke kokosgeur te aanwezig, maar probeer gewoon uit welke je zelf het lekkerst vindt. Daarnaast kun je nog kiezen uit biologisch en niet-biologisch. Hoewel de laatstgenoemde duurder is (gek genoeg omdat hij niet bewerkt is) heeft de biologische kokosolie wel de meest gezonde eigenschappen. Kokosmelk: Kokosmelk is niet het vloeibare gedeelte van de vrucht maar wordt verkregen door verse of gedroogde geraspte kokos met water te vermengen en dit vervolgens uit te knijpen of uit te persen. Je hebt vloeibare en geharde kokosmelk. De vloeibare melk ziet eruit als koffieroom, de geharde vorm ziet eruit als boter en heeft een zoetzure smaak. Deze kokosmelk wordt ook wel santen genoemd. Kokoswater: Dit is het vocht dat in een kokosnoot zit. Kokosbloesemsuiker (kokospalmsuiker): Palmsuiker en kokosbloesemsuiker (of kokospalmsuiker) worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn het verschillende suikers. De kokosbloesemsuiker komt namelijk van een ander soort palmboom. Palmsuiker bestaat voornamelijk uit sucrose. Er zitten echter zoveel natuurlijke stoffen in, zoals vitamines en mineralen, dat de opname in het lichaam vrij traag is. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo hard. De glycemische index van palmsuiker is 30 tot 35. Dat is gemiddeld iets lager dan kokosbloesemsuiker (35). (ter vergelijking: de glycemische index van pure honing is 48, van glucose-fructosesiroop 62, van witbrood 75 en van de kunstmatige toevoeging maltodextrine zelfs 105). Hoe maak je palmsuiker? Het zoete sap halen ze uit specifieke palmbomen door een schijf van de bloeistengel af te snijden, dan druipt het er zo uit. Deze zachte vloeistof wordt ingekookt of ingedampt. Hoe verder het wordt ingekookt, hoe harder de suiker wordt en hoe donkerder de bruine kleur wordt. De lichte palmsuiker smaakt meer als ‘gewone’ suiker en de meer donkere variant heeft een caramelachtige smaak. De pure vloeistof bevat onder andere vitaminen, mineralen en antioxidanten. Verkrijgbaarheid: kokosolie: natuurwinkels, toko's en op internet. kokosmelk: in elke supermakt op de aziatische afdeling. kokosvlees geraspt: in elke supermarkt op de aziatische afdeling. kokosnoot: groente winkels, fruitafdeling van de meeste supermakten. kokosbloesemsuiker: natuurwinkels Adviezen:![]() - Gebruik kokosolie om in te bakken, braden, koken en frituren, op je huid, je haar, in je smoothie en je salade, als basis voor chocoladeglazuur, chocoladetaart en bonbons, als botervervanger op je brood of in je brood.
- Gebruikt het liefst biologische geurende kokosolie, hier zitten meer gezonde stoffen in en in het bakproces vervliegt de kokosgeur. - Koop kokosolie in glazen potten. De reden hiervoor is dat kokosolie makkelijk de 'giftige' stoffen kan opnemen uit kunststof verpakking. bron:
|
Olie en VetHelp, mijn kokosolie is hard!!!![]() Als je kokosolie koopt in ons koude kikkerlandje is het vaak hard. Dit komt omdat het pas vloeibaar wordt als je het verhit boven 25 graden. Je smelt het
simpelweg door het harde vet even te verwarmen. Het smelt ook op je hand. Kokosolie is vet!
|