Wetenschappelijk bewezen toepassingen: - Bloeddruk verlagend - Cholesterol verlagend (5-12% van je cholesterolgehalte) (Heel geschikt om bijvoorbeeld arteriosclerose (aderverkalking) te voorkomen) - Ontstekingsremmend - Verbetert de bloed doorstroming (minder klontering van bloedplaatjes) - Antikanker: - Knoflook biedt bescherming door het uitschakelen van kankerverwekkende stoffen (waar wij ons hele leven aan bloot gesteld staan) - en het valt microtumoren aan. Wordt ook gebruikt : -bij ontstoken luchtwegen -bij spijsverteringsaandoeningen en winderigheid -bij overgangsklachten - als zwellingsverminderend middel -als schimmelwerend middel -als afrodisiac, lust opwekker -als potentie verhogend middel (natuurlijjk viagra)
Let op bij: Gebruik van bloedverdunners (overleg met arts bij preparaat gebruik) - Direct na een operatie ivm wonddichting.
Verkrijgbaarheid: - Verse tenen (dit is het beste) - Gedroogde tenen - Poedervorm - Olie met knoflook - Preparaten: dragees, capsules en tabletten.
Kook/eet tip: - Plet de teentjes(verse en gedroogde tenen met schilletje), 10 min. rust geven en dan pas verwerken. Op deze manier profiteer je meer van de kwaliteiten van knoflook. - Verhit niet langer dan 10 minuten. - Eet minstens 3 teentjes per dag (poehee dat vind ik best veel) - Rauw is knoflook het werkzaamst. (poehee das heftig)
Anti-knoflook-adem tip: - Kouw op peterselie, koffieboon, anijs- of venkelzaadjes.
De plant: - Knoflook behoort tot de lelieachtigen.25-70cm hoge plant. - Ronde lange bebladerde steel met schermbloem. bloeit in juli/augustus. - De soort met de meeste werkzame stof: spaanse morado.
Inhoudsstoffen: - Alliine vervalt in vele stoffen, o.a Allicine(meest werkzame stof)
bron: dr.R.Béliveau,dr.D.Gingras'Eten tegen Kanker'(2012)(de rol van voeding bij het ontstaan van kanker) bron: dr.J.Grünwald, C.Jänicke 'Planten geneeskunde' bron: J. Fullerton-Smith 'The truth about food'(eerlijk over eten)