Kaneel deze pagina is nog niet klaar![]() Wetenschappelijk bewezen toepassingen: - ontstekingsremmend effect, deze kan artritis verzachten - verdunt het bloed. - vermindert hoge bloedsuikerspiegel na t eten ( diabetes II let op!!) - anti bacteriële werking, t werkt als een natuurlijk conserveringsmiddel - anti schimmels (bijv. bij candida) - vermindert de kans op kanker en vertraagt de groei van kankercellen. - positief effect op Alzheimer door minder bloedsamenklontering. - zeer positief effect op je denk vermogen en je geheugen - het geeft sporters meer energie - het is een sterk antioxidant. Inhoudsstoffen: Het aroma van kaneel wordt bepaald door de (vluchtige) oliën (1-4%.). Vooral hierin bevinden zich ook de werkzame stoffen die relevant zijn voor de gezondheid. De meest voorkomende stof in de olie is cinnamaldehyde (75-90%). en: mangaan 10 gr kaneel bevat 100% ADH calcium 5 gr kaneel bevat 5% ADH magnesium ijzer Let op bij: zwangerschap! Verkrijgbaarheid: - gedroogde schors - Poedervorm De plant: Kaneel bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom, Cinnamomum verum,. Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste zijn de Ceylonkaneel en de cassia : Cinnamomum aromaticum., Cassia is wat branderiger en zoeter dan Ceylonkaneel. Kaneel wordt in stokjes verkocht. Het kaneelpoeder dat in de keuken wordt gebruikt bestaat meestal uit gemalen cassia waar soms wat gemalen kaneel aan toegevoegd is. meestal komt onze kaneel uit; Indonesië, China, Vietnam of Sri Lanka. Kook/eettips: Kaneel is een zoet kruid. heerlijk in de havermout, havermuesli. In zoetigheid en in vlees en stoofpotjes. bij stoofpeertjes en rode kool. Vergeet de pepernoten en de speculaas niet, echt teveel om op te noemen! Onderzoeken: In een Pakistaans onderzoek onder 60 personen met diabetes type 2 werd een gemiddelde verlaging van 25% bloedglucose vastgesteld na toediening van1, 3 of 6 gram kaneelpoeder gedurende 40 dagen. In alledrie groepen werden lagere nuchtere bloedglucose-waarden vastgesteld. Ook daalden cholesterol (12-26%) LDL cholesterol (7-27%) en het triglyceriden niveau(23-30%). Sporters; Ook sporters kunnen profiteren van kaneel. Door het gebruik van kaneel worden in de spiercel meer anabole eiwitten aangemaakt waardoor de cel met dezelfde hoeveelheid insuline meer glucose opneemt, hetgeen meer energie oplevert. bronnen: - De voedselzandloper van Chris Verburg. zie bronnen - http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/99133-de-geneeskracht-van-kaneel.html - http://www.circadian.nl/kaneel/ |
Groende GardeKaneel en glucose![]() Juist vanwege een positieve werking op álle aspecten van de insuline-, glucose- en vetstofwisseling is kaneel een ideaal middel om in te zetten bij: - insulineresistentie, - hoge glucosewaarden, - pre-diabetes, - diabetes en te hoog cholesterol en triglycerides. |