Bewuste Bende
  • Home
    • Blog
    • Bronnen en Links
    • Fit en Fruitig
    • Meiden Mijden Meuk>
      • Meiden Mijden Meuk Recepten
    • BakKookKids
  • Groene Garde
    • Gezond-eten-tips>
      • Start-met-gezond-eten tips
      • Nog-meer-gezond-eten-tips
      • Gezond-eten-en-afvallen-tips
      • Gezond eten voor sporters
      • Boodschappen tips>
        • Jagen en verzamelen
        • Bio logisch?>
          • Bespoten groente en fruit
      • Keuken tips
    • Superfood
    • Groente, fruit en kruiden>
      • Groente>
        • Broccoli
        • Knoflook
        • Soja
        • Pompoen
      • Fruit>
        • Citrusvruchten
      • Kruiden>
        • Kurkuma
        • Kaneel
      • Cacao
    • Zuivel en olie en vet>
      • Zuivel>
        • Eiwitten
        • Melk
      • Olie en Vet>
        • Kokos
        • Olijfolie
        • Omega 3 en 6 vetzuren
        • Lijnzaad
        • Arachideolie/pindaolie
        • Cholesterol
    • Vis en vlees
    • Granen en noten>
      • Tarwe
      • Spelt
      • Havermout
      • Walnoten
    • Zout en Zoet>
      • Zout>
        • E621 mononatriumglutamaat (MSG)
      • Zoet>
        • Sugar-challenge maart 2014>
          • Sugar challenge Blog
          • Sugarfree-EHBO
          • Glycemische Index
        • Suiker>
          • Fruit-, groente- en cola-suikers
        • Stevia
        • Zoethout
        • E951 Aspartaam
        • Gezonder snoep
        • E-zoetstoffen
    • Mineralen en vitaminen>
      • Multivitamine waarom?
      • Vitamine C
      • Vitamine D
      • Magnesium
    • Recepten>
      • Zoetig>
        • O'BamaBrood
        • Bananenchips
        • Citroen-Yoghurt-Cashew-Abrikozen-Taart
        • Challenge koekjes
        • Amandelboek koekjes
        • Kokosbonbons
        • Super-RAW-taartje
        • Chocoladetaart met aardbeien
        • Rauwe Chocolaatjes
        • Pannenkoeken
        • Chocolade cake
        • Brownie fudge cake
        • Pepernoten
        • Diksap lolly
        • Kokoscakejes
      • Hartig>
        • Nootpithaverbrood
        • Hartige Eiermuffins
        • Zoet Stamppotje
        • Pompoenburger
        • Rode bietjes salade
        • Kokos mango nasi
        • Peulvruchten>
          • Hummus
          • Super Paddo Burger
        • Lekkere soepen>
          • Bloemkoolpreisoep
          • Broccolisoep
          • Pompoensoep
          • Snert
          • Oma's groentesoep met ballen
          • Tomatensoep
      • Sauzen>
        • AvocadoSaus lekker bij vis
        • Ketchup en Mayonaise
        • Appelmoes
      • Sportieve Snelle Jelle Recepten>
        • Energie reep
  • Eco Elite
    • Gezond leven = westerse tradities breken
    • Verzorging>
      • Deodorant
      • Tandpasta
      • Huisdieren
    • Ziektes>
      • Ontstekingsziektes
      • Artrose
      • Kanker
      • MS
      • Sarcoïdose
      • Osteoporose
      • Diabetes II>
        • Diabetes ll onderzoeken
      • ADHD
      • Hoge Bloeddruk>
        • Voeding voor bloeddrukverlaging
    • Moestuin
  • Move Mens
    • Fun Fit
    • FysioFit tips>
      • Nieuwe knie
    • Triggerpoints >
      • Triggerpoints
      • Triggerpoints zelfbehandelen
      • Triggerpoints pijnpatronen

Havermout    superfood!

Foto
Havermout wordt bereid uit de graansoort haver door de hele haverkorrels te wassen, te  pellen en ze te verhitten. Na deze behandeling worden ze eventueel in stukken geknipt en vervolgens met stoom verhit om ze daarna plat te walsen.

Dit mag je niet missen!!!
Havermout
- verlaagt je cholesterol gehalte.
- zorgt ervoor dat je lang een vol gevoel hebt,
- het zorgt voor een stabiele  bloedsuikerspiegel.
- Het is rijk aan vezels   (1 portie havermout is al 6% van je dagelijkse vezelbehoefte)
- het is rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten. 
- het is glutenvrij  (plakt niet aan je darmwand)
- het remt slagaderverkalking af.
- zorgt voor bloeddrukverlaging.

Voedingsstoffen:
                                     per 100 gram
-
 vezels                              10 gr.
- eiwit                                13,5 gr.
- koolhydraten                58,7 gr.
- vet                                    7,0 gr.   waarvan  5,7 gr. onverzadigd
- Vitamine B1                      54%
- Fosfor                                59%
- ijzer                                    39%
- magnesium                      36%
- zink                                    44%
- kalium
- calcium
- Vitamine C, D, B11, B12

% = ADH: algemeen dagelijkse hoeveelheid
 

Havermout beter dan brood??        JA!

Foto







- Je wordt er minder dik van havermout dan tarwebrood.
- Je immuunsysteem werkt beter met havermout,
- Het is minder plakkerig in je darmen
- Het vermindert de kans op diabetes typeII
- Je hebt minder snel een hongergevoel dan bij brood.
- Je hebt een langzamere afgifte van suikers in je bloed (dus geen bloedsuikerpieken)
- Havermout verlaagt je bloeddruk en remt aderverkalking af.

Dit geldt niet alleen voor brood, maar ook voor rijst, aardappels en pasta. Volkoren producten hebben al een minder snelle suikerafgifte dan witte. zie glycemische index.


Vermindering cholestolgehalte:
Volgens deskundigen is havermout een gezonde toevoeging aan het dagelijks dieet, omdat het tijdens de spijsvertering bindt met galzout, waardoor deze
niet heropgenomen door je lichaam wordt, maar via de ontlasting het lichaam
verlaat. Omdat galzouten in het lichaam gemaakt worden uit cholesterol, biedt het
regelmatig eten van havermout een natuurlijke manier om de cholesterolspiegel
omlaag te brengen.

Vezels zorgen ervoor dat suikers minder snel worden opgenomen in de darmen. Een vezelrijke maaltijd zorgt voor een minder hoge bloedsuikerspiegel. 

bron: Kris Verburgh, de voedselzandloper
bron: verpakking: havermout Avena
http://www.voedingswaardetabel.nl

Havermoutpap

Foto
Havermoutpap maken
Doe 2,5 ml water, amandelmelk, havermoutmelk of biosoyamelk in een pannetje warm dit op met 6 eetlepels havermout en je pap is klaar.
O
p een laag pitje koken tot een pap ontstaat. De kooktijd hangt af van het type havermout; 5-15 minuten.  
Je kunt het ook koud eten, als een soort muesli.
 
Lekker om toe te voegen: Stevia of agavesiroop,
Ka
neel, kardemom of gember
Vers
fruit
Appel, kaneel en rozijntjes
Banaan, Aardbeien 
Geraspte  kokos en Abrikozen
Gedroogd fruit
Zwarte chocola
Noten en zaden enz...!

Havermoutbananen pannenkoeken

Foto
2  bananen
2 handjes havermout
1 ei
 
-Prak de banaan fijn en voeg de havermout  en ei toe.
- Meng dit en verhit een drupje olie in een koekenpan.
- Bak hier kleine pannenkoeken van en draai voorzichtig om.
- Als ze bruin zien zijn ze klaar.

Meer havermout in je eten!

Foto
Havermout pannenkoeken 
Havermout koekjes
Havermout muffins
Havermout gehaktballen
Havermout.....

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.