Havermout superfood!![]() Havermout wordt bereid uit de graansoort haver door de hele haverkorrels te wassen, te pellen en ze te verhitten. Na deze behandeling worden ze eventueel in stukken geknipt en vervolgens met stoom verhit om ze daarna plat te walsen.
Dit mag je niet missen!!! Havermout - verlaagt je cholesterol gehalte. - zorgt ervoor dat je lang een vol gevoel hebt, - het zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. - Het is rijk aan vezels (1 portie havermout is al 6% van je dagelijkse vezelbehoefte) - het is rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten. - het is glutenvrij (plakt niet aan je darmwand) - het remt slagaderverkalking af. - zorgt voor bloeddrukverlaging. Voedingsstoffen: per 100 gram - vezels 10 gr. - eiwit 13,5 gr. - koolhydraten 58,7 gr. - vet 7,0 gr. waarvan 5,7 gr. onverzadigd - Vitamine B1 54% - Fosfor 59% - ijzer 39% - magnesium 36% - zink 44% - kalium - calcium - Vitamine C, D, B11, B12 % = ADH: algemeen dagelijkse hoeveelheid Havermout beter dan brood?? JA!![]() - Je wordt er minder dik van havermout dan tarwebrood. - Je immuunsysteem werkt beter met havermout, - Het is minder plakkerig in je darmen - Het vermindert de kans op diabetes typeII - Je hebt minder snel een hongergevoel dan bij brood. - Je hebt een langzamere afgifte van suikers in je bloed (dus geen bloedsuikerpieken) - Havermout verlaagt je bloeddruk en remt aderverkalking af. Dit geldt niet alleen voor brood, maar ook voor rijst, aardappels en pasta. Volkoren producten hebben al een minder snelle suikerafgifte dan witte. zie glycemische index. Vermindering cholestolgehalte: Volgens deskundigen is havermout een gezonde toevoeging aan het dagelijks dieet, omdat het tijdens de spijsvertering bindt met galzout, waardoor deze niet heropgenomen door je lichaam wordt, maar via de ontlasting het lichaam verlaat. Omdat galzouten in het lichaam gemaakt worden uit cholesterol, biedt het regelmatig eten van havermout een natuurlijke manier om de cholesterolspiegel omlaag te brengen. Vezels zorgen ervoor dat suikers minder snel worden opgenomen in de darmen. Een vezelrijke maaltijd zorgt voor een minder hoge bloedsuikerspiegel. bron: Kris Verburgh, de voedselzandloper bron: verpakking: havermout Avena http://www.voedingswaardetabel.nl |
Havermoutpap![]() Havermoutpap maken
Doe 2,5 ml water, amandelmelk, havermoutmelk of biosoyamelk in een pannetje warm dit op met 6 eetlepels havermout en je pap is klaar. Op een laag pitje koken tot een pap ontstaat. De kooktijd hangt af van het type havermout; 5-15 minuten. Je kunt het ook koud eten, als een soort muesli. Lekker om toe te voegen: Stevia of agavesiroop, Kaneel, kardemom of gember Vers fruit Appel, kaneel en rozijntjes Banaan, Aardbeien Geraspte kokos en Abrikozen Gedroogd fruit Zwarte chocola Noten en zaden enz...! Havermoutbananen pannenkoeken![]() 2 bananen
2 handjes havermout 1 ei -Prak de banaan fijn en voeg de havermout en ei toe. - Meng dit en verhit een drupje olie in een koekenpan. - Bak hier kleine pannenkoeken van en draai voorzichtig om. - Als ze bruin zien zijn ze klaar. Meer havermout in je eten!![]() Havermout pannenkoeken
Havermout koekjes Havermout muffins Havermout gehaktballen Havermout..... |