Eiwitten (proteïnen)![]() Eiwitten zijn van levensbelang!
- Liever plantaardig? - Liever vis en kip (als t vlees moet zijn) Eiwít is niet hetzelfde als éiwit! Eiwitten zijn de bouwstenen en werkpaarden van ons lichaam. Deze bouwstenen zijn opgebouwd uit aminozuren die in een lange ketting een eiwit vormen. Elke cel heeft aminozuren nodig om daarmee de eiwitten te kunnen samenstellen die nodig zijn voor de bouw en herstel van datgene wat varieert van spieren en botten tot haren en nagels. Ze zijn absoluut onmisbaar bij de opbouw van de celstructuur, de aanmaak van hormonen, neuro-transmitters (bijvoorbeeld adrenaline), enzymen en bij het onderhoud van het spierstelsel. Hoe meer het aangeboden voedseleiwit lijkt op ons eigen lichaamseiwit, hoe waardevoller het voor ons lichaam is. Eiwitten met een hoog gehalte aan essentiële aminozuren noemen we volwaardige eiwitten, deze eiwitten hebben een hoge biologische waarde en daaruit kan het lichaam veel van zijn benodigde eigen eiwitten opbouwen. Producten van dierlijke herkomst hebben over het algemeen een hoge biologische waarde, zoals ei, melk, vlees en vis. De samenstelling van het eiwit van een kippenei komt het meest overeen met de samenstelling van ons lichaamseiwit (en niet, zoals vaak wordt gedacht, het eiwit uit koemelk). De meeste plantaardige producten hebben een beduidend lagere biologische waarde. In het algemeen kan men stellen dat gevarieerd eten de eiwitwaarde van het voedsel verhoogt. Maar wil je dat wel???... lees verder onderaan deze pagina.....
Eiwitten verkorten je leven![]() Aminozuren bevorderen de groei, maar verkorten de levensduur.
Onderzoeken hebben aangetoond dat ratten, muizen, fruitvliegjes en mensen die proteïne-rijkvoedsel eten minder lang leven en vatbaarder zijn voor tal van ziekten o.a. osteoporose, kanker, nierziekten en meer. Te veel proteïnen is dus ongezond. Maar wat is teveel?? Iets minder eiwitten eten dan algemeen wordt aan genomen is gezonder, maar hoeveel dan? Hieronder zie je de algemeen aanvaarde hoeveelheden:
Hoe meer proteïnen hoe sneller je verouderd:
Proteïnen die beschadigd raken worden niet altijd afgebroken. Deze beschadigde proteïnen daar kunnen we niks mee en ze klitten samen op alle plaatsen in het lichaam en verstikken de goede cellen. (overal in je lichaam). Altzheimer is een voorbeeldziekte waarbij eiwitten hersencellen verstikken en zo aflaten sterven. Amyloidose is de ziekte waar zeer oude mensen aan bezwijken; proteïnen verstikken en verzwakken de organen en bloedvaten, zodat deze broos en zwak worden. Osteoporose: Bij mensen die veel dierlijke proteïnen eten neemt de botkwaliteit sneller af dan mensen die plantaardige proteïnen eten. In vlees zitten veel zwavelhoudende aminozuren, deze verzuren ons bloed, om deze verzuring tegen te gaan halen we calciumcarbonaat(kalk) uit onze botten (botontkalking). Zo werkt het ook met melk producten, deze bevatten ook nog fosfor en caseïne wat de calciumopname uit de melk verhinderd. Kanker: Nierziekten: Darmziekten: Vlees is spieren, dit bestaat dus voor het grootste gedeelte uit proteïnen en is vaak omringd door verzadigd vet en ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren In een overmaat van wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat mensen die elke dag vlees eten 4 keer meer kans hebben op een hartaanval vergeleken met personen die de helft minder vlees eten. Vegetariërs worden wel ouder dan de gemiddelde westerling, maar ze worden geen 120 jaar. In vlees zitten namelijk ook onmisbare stoffen voor ons; zoals carnosine,creatine en carnitine. Als je elke dag een stukje vlees ter grootte van het topje van je wijsvinger eet, zou je genoeg van deze stoffen binnen krijgen. liefst vis of gevogelte. (geen rood vlees, zoals rund, varken of schaap.) Let op Te weinig proteïnen verzwakt je immuunsysteem en je spieren waardoor er ook hartproblemen kunnen ontstaan. Let op met eiwit diëten!!! ( Atkins en paleodieet enz) |
Wist je dat...Eiwitten je leven verkorten!
Lees verder onderaan de pagina. Essentiele aminozurenWe kennen 20 van deze bouwstenen (aminozuren) die ons lichaam nodig heeft om daaruit eiwitten te kunnen maken. Twaalf van deze aminozuren kan ons lichaam zelf aanmaken. De overige acht aminozuren moeten we zien binnen te krijgen via
ons voedsel. Deze heten 'essentiele' aminozuren. Aminozuur-Ketting:Er bestaan 100.000 verschillende eiwitten in ons lichaam!!
Insuline: 51 aminozuren titine (spiereiwit): 30.000 aminozuren!!!!! Vlees de beste eiwitbron?Nee, niet de gezondste bron van eiwitten. Liever plantaardige eiwitten.
Wil je toch vlees, kies dan voor kip of vis. Melk de beste eiwitbron?Nee, van melk krijg je osteoporose! Je breekt er je eigen botten mee af.
Hoe hoger de consumptie van zuivelproducten in de verschillende landen, Hoe hoger het risico op osteoporose en botbreuken in die landen. Planten de beste eiwitbron?Ja!!
lees verder onder eiwitten verkorten je leven. |
Bronnen:
www.voedingswaardetabel.nl
http://www.runinfo.nl/eiwitrijk.htm
Het boek: De voedselzandloper zie bronnen
http://www.infowebweistra.eu/voeding.htm
http://www.runinfo.nl/eiwitrijk.htm
Het boek: De voedselzandloper zie bronnen
http://www.infowebweistra.eu/voeding.htm