Bewuste Bende
  • Home
    • Blog
    • Bronnen en Links
    • Fit en Fruitig
    • Meiden Mijden Meuk>
      • Meiden Mijden Meuk Recepten
    • BakKookKids
  • Groene Garde
    • Gezond-eten-tips>
      • Start-met-gezond-eten tips
      • Nog-meer-gezond-eten-tips
      • Gezond-eten-en-afvallen-tips
      • Gezond eten voor sporters
      • Boodschappen tips>
        • Jagen en verzamelen
        • Bio logisch?>
          • Bespoten groente en fruit
      • Keuken tips
    • Superfood
    • Groente, fruit en kruiden>
      • Groente>
        • Broccoli
        • Knoflook
        • Soja
        • Pompoen
      • Fruit>
        • Citrusvruchten
      • Kruiden>
        • Kurkuma
        • Kaneel
      • Cacao
    • Zuivel en olie en vet>
      • Zuivel>
        • Eiwitten
        • Melk
      • Olie en Vet>
        • Kokos
        • Olijfolie
        • Omega 3 en 6 vetzuren
        • Lijnzaad
        • Arachideolie/pindaolie
        • Cholesterol
    • Vis en vlees
    • Granen en noten>
      • Tarwe
      • Spelt
      • Havermout
      • Walnoten
    • Zout en Zoet>
      • Zout>
        • E621 mononatriumglutamaat (MSG)
      • Zoet>
        • Sugar-challenge maart 2014>
          • Sugar challenge Blog
          • Sugarfree-EHBO
          • Glycemische Index
        • Suiker>
          • Fruit-, groente- en cola-suikers
        • Stevia
        • Zoethout
        • E951 Aspartaam
        • Gezonder snoep
        • E-zoetstoffen
    • Mineralen en vitaminen>
      • Multivitamine waarom?
      • Vitamine C
      • Vitamine D
      • Magnesium
    • Recepten>
      • Zoetig>
        • O'BamaBrood
        • Bananenchips
        • Citroen-Yoghurt-Cashew-Abrikozen-Taart
        • Challenge koekjes
        • Amandelboek koekjes
        • Kokosbonbons
        • Super-RAW-taartje
        • Chocoladetaart met aardbeien
        • Rauwe Chocolaatjes
        • Pannenkoeken
        • Chocolade cake
        • Brownie fudge cake
        • Pepernoten
        • Diksap lolly
        • Kokoscakejes
      • Hartig>
        • Nootpithaverbrood
        • Hartige Eiermuffins
        • Zoet Stamppotje
        • Pompoenburger
        • Rode bietjes salade
        • Kokos mango nasi
        • Peulvruchten>
          • Hummus
          • Super Paddo Burger
        • Lekkere soepen>
          • Bloemkoolpreisoep
          • Broccolisoep
          • Pompoensoep
          • Snert
          • Oma's groentesoep met ballen
          • Tomatensoep
      • Sauzen>
        • AvocadoSaus lekker bij vis
        • Ketchup en Mayonaise
        • Appelmoes
      • Sportieve Snelle Jelle Recepten>
        • Energie reep
  • Eco Elite
    • Gezond leven = westerse tradities breken
    • Verzorging>
      • Deodorant
      • Tandpasta
      • Huisdieren
    • Ziektes>
      • Ontstekingsziektes
      • Artrose
      • Kanker
      • MS
      • Sarcoïdose
      • Osteoporose
      • Diabetes II>
        • Diabetes ll onderzoeken
      • ADHD
      • Hoge Bloeddruk>
        • Voeding voor bloeddrukverlaging
    • Moestuin
  • Move Mens
    • Fun Fit
    • FysioFit tips>
      • Nieuwe knie
    • Triggerpoints >
      • Triggerpoints
      • Triggerpoints zelfbehandelen
      • Triggerpoints pijnpatronen

Eiwitten (proteïnen)

Foto
Eiwitten zijn van levensbelang!
- Liever plantaardig?
- Liever vis en kip (als t vlees moet zijn)

Eiwít is niet hetzelfde als éiwit!
Eiwitten zijn de bouwstenen en werkpaarden van ons
lichaam. Deze bouwstenen zijn opgebouwd uit aminozuren die in een lange ketting een eiwit vormen.
Elke cel heeft aminozuren nodig om daarmee de eiwitten te kunnen samenstellen die nodig zijn voor de bouw en herstel van datgene wat varieert van spieren en botten tot haren en nagels. Ze zijn absoluut onmisbaar bij de opbouw van de celstructuur, de aanmaak van hormonen, neuro-transmitters (bijvoorbeeld adrenaline), enzymen en bij het onderhoud van het spierstelsel.

Hoe meer het aangeboden voedseleiwit lijkt op ons eigen lichaamseiwit, hoe waardevoller het voor ons lichaam is. Eiwitten met een hoog gehalte aan essentiële aminozuren noemen we volwaardige eiwitten, deze eiwitten hebben een hoge biologische waarde en daaruit kan het lichaam veel van zijn benodigde eigen eiwitten opbouwen. Producten van dierlijke herkomst hebben over het algemeen een hoge biologische waarde, zoals ei, melk, vlees en vis.
  De samenstelling van het eiwit van een kippenei komt het meest overeen met de samenstelling van ons lichaamseiwit (en niet, zoals vaak wordt gedacht, het eiwit uit koemelk). De meeste plantaardige producten hebben een beduidend lagere biologische waarde.  In het algemeen kan men stellen dat gevarieerd eten de eiwitwaarde van het voedsel verhoogt. Maar wil je dat wel???... lees verder onderaan deze pagina.....

Voedings-middelen 

Parmezaanse kaas
Sojabonen (gedroogd)
Kipfilet bereid
pijnboompitten
zonnebloempitten
Kaas(koe)
pindakaas
Pinda's
pompoenpitten
biefstuk
runderrookworst
varkenshaas
erwten (groen,gedr,split)
Tonijn
Sesamzaad
Gamba's
Zalm
Mozzarella
kikkererwten (gedroogd)
Amandelen
Pistachenoten
runder gehakt
Cashewnoten
Forel
Makreel
Kabeljauw
Quinoa(graansoort)
Tong
Walnoten
Havermout
Magere kwark
Ei
Geitenkaas
halfvolle koemelk
banaan

Eiwit per 100gr

40 gr
37 gr
30,0 gr
27 gr
27 gr
25-30 gr
26,2 gr
26 gr
24,5 gr
23,8 gr
22,9 gr
22,8 gr
22,5 gr
21,5 gr
20,9 gr
20,5 gr
20,2 gr
20 gr
20 gr
19,5 gr
19,5 gr
19,1 gr
18,5 gr
18,4 gr
18 gr
16,4
16,2 gr
15 gr
14,4 gr
13 gr
13 gr
12,9 gr
14 gr
3,4 gr
1,2 gr

Eiwit per
portie 

30gr eiwit in 100gr kipfilet
28,5 gr eiwit in 125gr varkenshaas
28 gr eiwit in 75gr sojabonen (gedr)
27,8 gr eiwit in 125gr biefstuk
27 gr eiwit in 125gr tonijn
27 gr eiwit in 150gr kikkererwten
25,6 gr eiwit in 125gr gamba's 
25,3 gr eiwit in 125gr zalm
23,8 gr eiwit in 125gr rundergehakt
 
23 gr eiwit in 125 gr forel 
22,5 gr eiwit in 125gr makreel
22,5 gr eiwit  in 100gr erwten
20,5 gr eiwit in 125gr kabeljauw
19,5 gr eiwit in 150gr kwark
19,5 gr eiwit in 100gr amandelen
19,5 gr eiwit in 100gr pistachenoten
18,8 gr eiwit in 125gr tong
18,5 gr  eiwit in 100gr cashewnoten
14,4 gr eiwit in 100gr walnoten
13,5gr eiwit in 50gr pijnboompitten
13,5gr eiwit in 50gr zonneblmpitten
13 gr eiwit in 50 gr pinda's
12,3 gr eiwit in 50 gr pompoenpitten
12 gr eiwit in 30gr parmezaan
7,5-10gr eiwit in 30gr kaasbeleg
7,7 gr eiwit in 60gr ei
6,8 gr eiwit in 30gr
runderrookvlees
6,8 gr eiwit in 200gr halfvolle koemelk
6,5 gr eiwit in 40gr quinoa
6,5 gr eiwit in 50 gr havermout
6 gr eiwit in 30gr mozzarella
4,2 gr eiwit in 30gr geitenkaas
3,9 gr eiwit in 15gr
pindakaas
3,1 gr eiwit in 15 gr sesamzaad
1,2 gr eiwit in 100gr banaan

Eiwitten verkorten je leven

Foto
Aminozuren bevorderen de groei, maar verkorten de levensduur.
Onderzoeken hebben aangetoond dat ratten, muizen, fruitvliegjes en mensen die proteïne-rijkvoedsel eten minder lang leven en vatbaarder zijn voor tal van ziekten o.a. osteoporose, kanker, nierziekten en meer.
Te veel proteïnen is dus ongezond. Maar wat is teveel??
Iets minder eiwitten eten dan algemeen wordt aan genomen is gezonder, maar hoeveel dan? 
Hieronder zie je de algemeen aanvaarde hoeveelheden:

Niet sporter

0,8gr eiwit per kg per dag
60kg is 48gr eiwit 
65kg is 52gr eiwit 
70kg is 56gr eiwit 
75kg is 60gr eiwit 
80kg is 64gr eiwit 
85kg is 68gr eiwit 
90kg is 72gr eiwit

Team sporter

1,3 gr eiwit per kg per dag
60kg is 78 gr
65kg is 85 gr   
70kg is 91 gr
75kg is 98 gr
80kg is 104 gr 
85kg is 111 gr
90kg is 117 gr

Duursporter

1,4 gr eiwit per kg per dag
60kg is 84 gr
65kg is 91 gr   
70kg is 98 gr 
75kg is 105 gr
80kg is 112 gr 
85kg is 119 gr
90kg is 126 gr

Krachtsporter

1,8 gr eiwit per kg per dag
60kg is 108 gr 
65kg is 117 gr  
70kg is 126 gr
75kg is 135 gr 
80kg is 144 gr 
85kg is 153 gr 
90kg is 162 gr
Hoe meer proteïnen hoe sneller je verouderd:
Proteïnen die beschadigd raken worden niet altijd afgebroken. Deze beschadigde proteïnen daar kunnen we niks mee en ze klitten samen op alle plaatsen in het lichaam en verstikken de goede cellen. (overal in je lichaam).
Altzheimer is een voorbeeldziekte waarbij eiwitten hersencellen verstikken en zo aflaten sterven. 
Amyloidose is de ziekte waar zeer oude mensen aan bezwijken;
proteïnen verstikken en verzwakken de organen en bloedvaten, zodat deze broos en
zwak worden.

Osteoporose: Bij mensen die veel
dierlijke proteïnen eten neemt de botkwaliteit sneller af dan mensen die
plantaardige proteïnen eten. In vlees zitten veel zwavelhoudende aminozuren,
deze verzuren ons bloed, om deze verzuring tegen te gaan halen we calciumcarbonaat(kalk) uit onze botten (botontkalking). Zo werkt het ook met melk producten, deze bevatten ook nog fosfor en caseïne wat de calciumopname uit de melk verhinderd. 

Kanker:
Nierziekten:
Darmziekten:

Vlees is spieren, dit bestaat dus voor het grootste gedeelte uit proteïnen en is vaak
omringd door verzadigd vet en ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren
   
In een overmaat van wetenschappelijk onderzoek is
aangetoond dat mensen die elke dag vlees eten 4 keer meer kans hebben op een
hartaanval vergeleken met personen die de helft minder vlees eten. Vegetariërs
worden wel ouder dan de gemiddelde westerling, maar ze worden geen 120 jaar. In
vlees zitten namelijk ook onmisbare stoffen voor ons; zoals carnosine,creatine en carnitine.
Als je elke dag een stukje vlees ter grootte van het topje van je wijsvinger eet, zou je genoeg van deze stoffen binnen krijgen. liefst vis of gevogelte.
(geen rood vlees, zoals rund, varken of schaap.)

Let op
Te weinig proteïnen verzwakt je immuunsysteem en je spieren waardoor er ook
hartproblemen kunnen ontstaan.

Let op met  eiwit diëten!!! ( Atkins en paleodieet enz) 

Wist je dat...

Eiwitten je leven verkorten!
L
ees verder onderaan de pagina.
Foto

Essentiele aminozuren

We kennen 20 van deze bouwstenen (aminozuren) die ons lichaam nodig heeft om daaruit eiwitten te kunnen maken. Twaalf van deze aminozuren kan ons lichaam zelf aanmaken. De overige acht aminozuren moeten we zien binnen te krijgen via
ons voedsel. Deze heten 'essentiele'
aminozuren.

Aminozuur-Ketting:

Er bestaan 100.000 verschillende eiwitten in ons lichaam!!
Insuline: 51 aminozuren
titine (spiereiwit): 30.000 aminozuren!!!!!

Vlees de beste eiwitbron?

Nee, niet de gezondste bron van eiwitten. Liever plantaardige eiwitten.
Wil je toch vlees, kies dan voor kip of vis.

Melk de beste eiwitbron?

Nee, van melk krijg je osteoporose! Je breekt er je eigen botten mee af.

Hoe hoger de consumptie van  zuivelproducten in de
verschillende landen,
Hoe hoger het risico op osteoporose  en botbreuken in die landen.

Planten de beste eiwitbron?

Ja!!


lees verder onder eiwitten verkorten je leven.

Bronnen:

www.voedingswaardetabel.nl
http://www.runinfo.nl/eiwitrijk.htm
Het boek: De voedselzandloper  zie bronnen
http://www.infowebweistra.eu/voeding.htm
Powered by Create your own unique website with customizable templates.