Cacao![]() Cacao valt in de categorie superfood. Deze pagina is nog niet klaar! Waarom is cacao superfood? het is goed voor: - verlaging van de bloeddruk ( flavonoïden)( magnesium) - verbeterd de insuline gevoeligheid (magnesium) - normalisatie bloedsuikerspiegel (chroom) - minder kans op hartklachten - minder kans op bloedstolseltjes - normalisatie cholesterolspiegel ( polyfenolen) - minder kans op obesitas (flavonoïden) - minder kans op diabetes II - blij gevoel (serotonine in hersenen) - minder depressief (dopamine) en( theobromine) - energie opwekkend (magnesium) - voorkomen van spierkrampen (magnesium) - libido verhogend ( NO-arginine) en (resveratrol) - Premenstrueel syndroom vermindering (theobromine) - tegen verroesten en veroudering van weefsel (antioxidanten) - meer alertheid en positief effect op de darmen (cafeïne) - minder kans op osteoporose (magnesium) - minder de kans op bloedarmoede (ijzer) - ontstekingsremmend (COX 1 en COX2 ???) - kankerremmend (flavonoïden, catechinen en anthocyaninen??) Waar bestaat cacao uit? per 100gr cacao magnesium 550 mg ( super veel)(meer kan niet) per 100gr (meer energie, minder spierkrampen en hierdoor ook bloeddruk verlagen) chroom ijzer ( bes veel) (waarvan je 93% makkelijk opneemt) antioxidanten vezels 9gr ....%ADH eiwitten vetten(oplosbaar en onoplosbaar) goed voor de darmen koolhydraten/suikers/zetmeel? vitamine E(antioxidant) L-Tryptofaan (essentieel aminozuur(eiwit)) psychoactieve stoffen: serotonine (blij gevoel) dopamine( minder depressief) anandamide (geeft een soort "runners high" gevoel)(natuurlijke amfetamine) Theobromine (verhoging van serotonine en endorfine (gelukshormoon, ontspanning en pijnonderdrukking)) cafeïne (30 gr cacao heeft minder dan 1/20 van een kopje koffie aan cafeïne) flavonoïden (soepele bloedvaten) (versterken bloedvatwanden)( normalisatie cholesterolspiegel) Wat is het verschil tussen gewone cacao en rauwe cacao? - rauw cacaopoeder bevat 3,5x meer antioxidanten dan normale (geroosterde cacaopoeder. - Rauw cacaopoeder bevat (Tryptofaan) een essentieel aminozuur dit is niet meer aanwezig in normale cacaopoeder. - In gewone cacaopoeder zit meer cafeïne dan in rauw cacaopoeder. - rauwe cacao is beter voor de werking van insuline en een verlaging van de bloedsuikerspiegel dan normale cacaopoeder. Wat is chocolade? meestal zit er in chocola: - gealkaliseerde cacaopoeder( kalium of natriumcarbonaat: cacaopoeder wordt hierdoor makkelijker met water vermengd). - cacaoboter - sojalecithine( vaak van genetisch gemodificeerde soja)( olie/vet en water worden hierdoor beter gemengd) - vanille-extract (vanilline) - geraffineerde (witte) suiker. Pure chocolade: 45% of meer cacao Melk chocolade: minimaal 35% cacao en melk in poedervorm. Chocolade bevat minimaal 35% cacaobestanddelen (ook cacaoboter) daarom mag witte chocolade ook chocolade heten. De Cacaobonen worden gedroogd en gefermenteerd (gistproces). Ze worden tot 120-130 graden verhit(geroosterd). Weer afgekoeld worden ze geperst en ontstaat er cacaoboter en cacaomassa( een cacaoboon bestaat voor 54% uit cacaoboter). De massa wordt vermalen en er ontstaat cacaopoeder. Dit proces zonder verhitting geeft de rauwe cacaopoeder. Als je chocolade maakt neem je de cacaopoeder, de cacaoboter, witte suiker en toevoegingen. Smelt de boter en meng alles, laat het langzaam afkoelen en je hebt....Chocolade! De cacaoplant en cacao-weetjes:
De cacaoboom groeit rond de evenaar in America en Afrika, India en Indonesië. 70% van alle cacao die wij consumeren komt uit Afrika. Er komen vruchten (cacaopods, eng.) aan waar zaden in groeien. Deze zaden heten cacaobonen. De vruchten groeien aan de stam van de boom en zijn 18-20cm en ongeveer 750gr. Biologisch, fairtrade en slaafvrij allemaal net weer iets anders, maar zeer belangrijk voor de boeren en jij en ik. In Zuid-America werd cacao als voedsel voor de goden gezien. 4000 jaar geleden werd er al xocolatl(bitter water) gemaakt door de Maya's, de Tolteken en de Azteken. De cacaoboon werd tot 1887 gebruikt als standaard betaalmiddel in Mexico. Pas rond 1500 kwam de cacao naar het westen. -Na Suiker en koffie is cacao het meest verhandelde voedingsmiddel. -Nederland verwerkt zeer veel cacao; ongeveer 13% van de wereldwijde verwerking vindt bij ons in de Zaanstreek plaats. - Een Europeaan eet gemiddeld 5,7kg chocolade per jaar - Cacao is chemisch het meest complexe voedingsmiddel ter wereld, het bevat ruim 1200 individuele stoffen - chocola wordt meer door mannen dan door vrouwen gegeten!!!! bron: W. de Jong. 'Cacao' zie bronnen
|
Cacaopod met cacaobonen.
Cacaobonen en cacaonibs
De schilletjes worden van de cacaoboon gehaald en de pure boon in stukjes zijn de cacaonibs. Kies bewust voor de juiste en échte gezonde chocolade:
- ra(u)w, niet verhit - zonder toegevoegde(melk)vetten. - zonder geraffineerde suikers - zonder kleur-, geur- en smaakstoffen - zonder conserverings-middelen Je kunt het goed zelf
|