Bewuste Bende
  • Home
    • Blog
    • Bronnen en Links
    • Fit en Fruitig
    • Meiden Mijden Meuk>
      • Meiden Mijden Meuk Recepten
    • BakKookKids
  • Groene Garde
    • Gezond-eten-tips>
      • Start-met-gezond-eten tips
      • Nog-meer-gezond-eten-tips
      • Gezond-eten-en-afvallen-tips
      • Gezond eten voor sporters
      • Boodschappen tips>
        • Jagen en verzamelen
        • Bio logisch?>
          • Bespoten groente en fruit
      • Keuken tips
    • Superfood
    • Groente, fruit en kruiden>
      • Groente>
        • Broccoli
        • Knoflook
        • Soja
        • Pompoen
      • Fruit>
        • Citrusvruchten
      • Kruiden>
        • Kurkuma
        • Kaneel
      • Cacao
    • Zuivel en olie en vet>
      • Zuivel>
        • Eiwitten
        • Melk
      • Olie en Vet>
        • Kokos
        • Olijfolie
        • Omega 3 en 6 vetzuren
        • Lijnzaad
        • Arachideolie/pindaolie
        • Cholesterol
    • Vis en vlees
    • Granen en noten>
      • Tarwe
      • Spelt
      • Havermout
      • Walnoten
    • Zout en Zoet>
      • Zout>
        • E621 mononatriumglutamaat (MSG)
      • Zoet>
        • Sugar-challenge maart 2014>
          • Sugar challenge Blog
          • Sugarfree-EHBO
          • Glycemische Index
        • Suiker>
          • Fruit-, groente- en cola-suikers
        • Stevia
        • Zoethout
        • E951 Aspartaam
        • Gezonder snoep
        • E-zoetstoffen
    • Mineralen en vitaminen>
      • Multivitamine waarom?
      • Vitamine C
      • Vitamine D
      • Magnesium
    • Recepten>
      • Zoetig>
        • O'BamaBrood
        • Bananenchips
        • Citroen-Yoghurt-Cashew-Abrikozen-Taart
        • Challenge koekjes
        • Amandelboek koekjes
        • Kokosbonbons
        • Super-RAW-taartje
        • Chocoladetaart met aardbeien
        • Rauwe Chocolaatjes
        • Pannenkoeken
        • Chocolade cake
        • Brownie fudge cake
        • Pepernoten
        • Diksap lolly
        • Kokoscakejes
      • Hartig>
        • Nootpithaverbrood
        • Hartige Eiermuffins
        • Zoet Stamppotje
        • Pompoenburger
        • Rode bietjes salade
        • Kokos mango nasi
        • Peulvruchten>
          • Hummus
          • Super Paddo Burger
        • Lekkere soepen>
          • Bloemkoolpreisoep
          • Broccolisoep
          • Pompoensoep
          • Snert
          • Oma's groentesoep met ballen
          • Tomatensoep
      • Sauzen>
        • AvocadoSaus lekker bij vis
        • Ketchup en Mayonaise
        • Appelmoes
      • Sportieve Snelle Jelle Recepten>
        • Energie reep
  • Eco Elite
    • Gezond leven = westerse tradities breken
    • Verzorging>
      • Deodorant
      • Tandpasta
      • Huisdieren
    • Ziektes>
      • Ontstekingsziektes
      • Artrose
      • Kanker
      • MS
      • Sarcoïdose
      • Osteoporose
      • Diabetes II>
        • Diabetes ll onderzoeken
      • ADHD
      • Hoge Bloeddruk>
        • Voeding voor bloeddrukverlaging
    • Moestuin
  • Move Mens
    • Fun Fit
    • FysioFit tips>
      • Nieuwe knie
    • Triggerpoints >
      • Triggerpoints
      • Triggerpoints zelfbehandelen
      • Triggerpoints pijnpatronen

Artrose   (deze pagina is al iets maar nog niet af)

Foto
Foto
Men spreekt van artrose indien het kraakbeen van een gewricht op een röntgenfoto duidelijk zichtbaar verminderd is in dikte. Bij operaties is te zien dat ook de kwaliteit van het kraakbeen slecht is.  Door de verslechtering van het gewricht kunnen er ontstekingen in het gewricht ontstaan. Artritis is een pijnlijk ontstoken gewricht. Een ontstekingsreactie in een gewricht gaat gepaard met pijn, zwelling(start-stijfheid) en roodheid (indien aan de oppervlakte) en vermindering van de normale functie. ( je kunt je knie niet goed meer buigen en strekken). Indien er een ontsteking in een gewricht plaatsvindt, zorgt dit voor versnelde achteruitgang van de kwaliteit van het gewricht/kraakbeen. Indien het kraakbeen aan het slijten is, wordt het als schuurpapier. Bij elke beweging wordt er meer kraakbeen weggeschuurd. Als je 25 jaar bent heb je al de kraakbeencellen in je knie die als je 80 bent, er ook nog zitten. Je maakt in je leven geen nieuwe aan. Dus je het beledigt en slecht bejegend, dan ga je dit merken. Sommige mensen kan het niks schelen, maar anderen hebben hun best gedaan om gezond te leven.  Maar wat is gezond leven? Doordat er nu meer bekend is over onze fysiologie,  zijn de ideeën over gezond leven veranderd. Ik hoop dat onderstaande moderne inzichten geen negatief gevoel geven, maar een nieuwe start met zich meebrengen met zeer weinig klachten.

De moderne opvattingen over de oorzaken van artrose:
- Artose is een allergischereactie op voedingsmiddelen. Deze zorgen voor ontstekingsreacties in o.a. je gewrichten.
Allergenen kunnen zijn: melk, zuivelproducten, sojaproducten, suiker, nachtschadegroenten, tarwe, chocolade, eieren, rundvlees, koffie, mais, sinaasappels, varkensvlees, gist, thee enz.
-  Sommig eten stimuleert ontstekingsreacties in het lichaam.
- Hoge bloedsuikerspiegels geven meer stille ontstekingen in het gehele lichaam.
-Hoge bloedsuikerspiegels zorgen voor verharding, bros worden en verkruimeling van het kraakbeen. (glycering)
- Overgewichts vet zorgt niet meer voor beschermingsstof voor kraakbeenkwaliteit.
- Overgewichts vet zorgt voor ontstekings reacties in o.a. de gewrichten. Hoe hoger je BMI hoe sneller je gewrichten 'slijten'.     Al 10% minder klachten bij 1% gewichtsverlies!!!



Bronnen:
Boek: 'Gewrichten en voeding'  Dr. Gert E. Schuitemaker (orthomoleculair geneeskundige)
Boek: 'De broodbuik'  William Davis (preventiecardioloog)
zie onderzoeken hieronder






2 onderzoeken:
LEIDEN (ANP) - Artrose (slijtage van gewrichten) komt niet alleen door vele kilo's lichaamsgewicht die op de gewrichten drukken, maar ook door een speciaal stofje dat aangemaakt wordt door vetweefsel. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Promovendus Erlangga Yusuf onderzocht hoe artrose, in het bijzonder die aan de handen, ontstond. ,,Bij artrose aan de knie en heup drukken er veel kilo's op de gewrichten, vooral bij mensen die te zwaar zijn. Tijdens het lopen vangen die lichaamsdelen namelijk klappen op van 6 tot 7 keer het lichaamsgewicht. Dat zorgt logischerwijze voor slijtage. Maar hoe kan het dan dat sommige mensen artrose aan hun handen hebben? We lopen toch niet op onze handen?" vroeg hij zich af.

Hij ontdekte dat artrose aan de handen komt door een gebrek aan zogeheten adiponectine, een stofje dat ontstaat uit vetweefsel en beschermt tegen slijtage. Het komt via de bloedbaan in de gewrichten terecht, remt de afbraak van kraakbeen en stimuleert juist de vorming ervan. Yusuf: ,,Bij dikke mensen maakt het lichaam daar eerst heel veel van aan, maar na een tijdje niet meer. Daardoor ontstaat artrose en verergert het sneller.'' Hoe minder adiponectine mensen hebben, hoe erger hun artrose zes jaar later is.

Bij artrose aan de handen is het stofje overduidelijk de boosdoener. ,,Maar bij knie- en heupslijtage spelen de kilo's nog steeds de belangrijkste rol'', concludeert Yusuf. Desondanks zou het beïnvloeden van de hoeveelheid adiponectine een goede behandeling van artrose kunnen zijn.

http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/niet-alleen-gewicht-is-boosdoener-bij-artrose-1.3613100



Artrose blijkt voedselallergie
Artrose is botslijtage. De pijn wordt echter niet door deze slijtage veroorzaakt. Artrosepijn vindt zijn oor-zaak in ontstekingen. Deze ontstekingen ontstaan op verschillende manieren. Een van die manieren is opvallend. Artrose blijkt namelijk in het merendeel van de gevallen te ontstaan door voedselallergie. Iedereen is weer allergisch voor andere voedings-stoffen. Voorbeelden van voedsel waar mensen allergisch voor zijn is suiker, witmeelproducten, fructosestroop, transvet en chocolade.

De artrosemythe doorgeprikt
Artrose heeft tientallen jaren lang een foutieve oorzaak gekregen. Artsen gingen ervan uit dat de pijn zou ontstaan door slijtage. Artrose wordt veel bij oudere mensen met obesitas gezien. In hun knieën, die veel te verduren hebben, kan artrose ontstaan. Maar is dit een vorm van slijtage? Je zou het wel zeggen, omdat de knieën extra belasting moeten verduren. Het is echter zo dat mensen uit dezelfde categorie ook vaker last hebben van artrose aan de handen. Vingers krijgen geen extra gewicht te verduren. Logisch denkende mensen hadden daarom al langer de artrosemythe kunnen doorprikken.


Artrose is een auto-immuunziekte
Artrosepijn wordt veroorzaakt door ontstekingscellen die zich normaal gesproken tegen een pathogene indringer richten. In het geval van artrose richten deze zelf zich tegen het kraakbeen waardoor een ontstekings- of infectiepijn ontstaat. Hoofdonderzoeker van een Stanfords onderzoeksteam uit 2011 kwam erachter dat de ontstekingscellen reeds actief waren voordat de artrosepijn zich ontwikkelde. Hierdoor is de kans levensgroot dat artrose net als artritis een auto-immuunziekte is. Dat is dan ook de reden dat artrose niet zozeer bij ouderen voorkomt; het is ook een ziekte die veertigers aandoet.


Geen slijtage
Via een ingewikkeld proces blijkt dat het kraakbeen in de gewrichten wordt aangetast. Dit proces wordt Membraan Aanvallend Complex of MAC genoemd. Tijdens een MAC worden er eiwitten gebonden aan kraakbeencellen. Daarnaast worden er meer enzymen rond het kraakbeen aangetroffen. Daardoor wordt het kraakbeen in versneld tempo afgebroken. Deze processen hebben niets met slijtage te maken.


De medische wereld dient zijn visie op artrose volledig bij te stellen.

Artrose is geneesbaar
Het Stanfords onderzoek heeft grote consekwenties voor het denken over artrose. Reguliere artsen menen anno 2014 nog steeds dat artrose ongeneeslijk is. Dat blijkt niet waar. Er dient een paradigmaverschuiving ten aanzien van artrose plaats te vinden. Ontstekingen kunnen namelijk uitstekend worden genezen. Dat kan op een aantal manieren. Ten eerste is het belangrijk om de oorzaken van ontstekingen weg te nemen en ten tweede is het van belang om ontstekingsremmende geneesplanten tot ons te nemen. Ananas is daar een voorbeeld van omdat er bromelaïne in zit. Deze stof doet zwellingen door ontstekingen verkleinen.


Voeding en allergenen
Er zijn bepaalde voedingsproducten die ontstekingen kunnen veroorzaken. Het zijn zogenaamde allergenen; dat zijn stoffen die allergische reacties kunnen opleveren. Hier volgt een aantal producten die allergische reacties kunnen veroorzaken:


melk, zuivelproducten, sojaproducten, suiker, nachtschadegroenten, tarwe, chocolade, eieren, rundvlees, koffie, mais, sinaasappels, varkensvlees, gist, thee etc.

Behalve aangepaaste voeding kan het uitvoeren van lichaamsoefeningen helpen bij artrose.

Elimineren betekent herstel van artrose
Het elimineren van deze voedselsoorten betekent dat in de meeste gevallen er geen artrosepijn meer wordt waargenomen. Het kraakbeen krijgt de kans om zich te herstellen. Hierdoor worden de pijnen weggenomen. Voor al deze allergene voedingssoorten geldt dat er gifstoffen in zitten. Normaal gesproken nemen we deze gifstoffen niet op. Er zijn echter omstandigheden waaronder we deze giffen wel opnemen. Een daarvan is een verhoogde permeabiliteit van de darmen. Dat betekent dat de darmen meer nonutrienten of toxinen doorlaten. Deze toxinen(gifstoffen) hopen zich op in bijvoorbeeld het kraakbeen. Hierdoor kunnen artrosepijnen ontstaan


Waarom mensen met obesitas vaker artrosepijn hebben
Gifstoffen in voedsel zijn medeoorzaak van artrose. Cytokines, chemokines en adipokines liggen opgeslagen in vetweefsel. Deze stoffen bevorderen het ontstaan van ontstekingen. Mensen die leiden aan obesitas hebben meer van deze ontstekingsbevorderaars in hun weefsel. Daardoor kan artrose extra getriggerd worden. Dat is de hoofdreden dat artrose zich vaker voordoet bij mensen die leiden aan obesitas. Het is namelijk zo dat vetweefsel een opslagplek is voor allerlei gifstoffen.


Wat je beter kunt vermijden 
In het algemeen is het belangrijk voor de artrosepatiënt om gebakken voedsel, geprocesseerd voedsel, witte suiker en koolhydraten te laten staan. Daarnaast is het verstandig om alleen verse groenten te eten. Andere voedselsoorten die tot problemen kunnen leiden zijn varkensvlees, rundvlees, zuivel en tarweproducten.


Het Mediterrane dieet
Sommigen mensen noemen dit het Mediterrane dieet. Verse groenten die kort gestoomd of geblancheerd zijn, hebben een stuk meer gezondheidsvoordelen dan gebakken groenten, helemaal als deze groenten gebakken zijn in zonnebloemolie, arachideolie of raapzaadolie uit de supermarkt. Als je toch groenten wilt bakken gebruik dan roomboter of kokosolie. Dat zijn twee bakmiddelen waarbij er geen ontstekingsbevorderende stoffen worden aangemaakt.


Te weinig omega 3
De oliën uit de supermarkt bevatten te weinig omega 3 en te veel omega 6. Omega 3 is ontstekingsremmend en omega 6 is ontstekingsbevorderend. Verder zijn deze oliën gefilterd en geraffineerd. Hierdoor zit slechts een fractie van de voedingsstoffen in deze oliën van wat er had kunnen inzitten. Ontstekingen zorgen overigens niet slechts voor artrose. Ontstekingen op celniveau kunnen ook obesitas, kanker, alzheimer, hart- en vaatziekten veroorzaken.


Ontstekingsremmer zorgt voor ontstekingen.
Soms komen stoffen die ontstekingen veroorzaken uit een onverwachte hoek. NSAID is een pijnstillend en ontstekingsremmend medicijn. Maar werkt het ook? Uit de onderzoeken van fabrikanten blijkt dat het zeer goed werkt. Er zijn ook onafhankelijke onderzoekers naar NSAID, zoals Peter Gotsche. Hij vond juist uit dat ontstekingsremmers helemaal geen ontstekingen remmen.


Gotsche publiceerde een onderzoek waaruit blijkt dat farmaceutische fabrikanten de resultaten van hun onderzoek hebben gemanipuleerd. NSAID’s hebben vele bijwerkingen zoals maagbloedingen. Het darmflora wordt ernstig verstoord door deze stoffen.

Nachtschade zorgt voor artrose
Nachtschadegroenten zoals aubergine, aardappel, tomaat, paprika en rode peper zijn een belangrijke ontstekingsfactor voor artrose. Uit onderzoek onder 434 mensen blijkt dat artrose in 68% van de gevallen kan worden opgelost door nachtschadegroenten uit het dieet te halen. In nachtschadegroenten zitten veel alkaloïden met ongezonde werkingen. Zo zit er solanine in aardappel en tomatine in tomaat.


In dit verband is het nuttig om op te merken dat de meeste rokers op den duur last krijgen van artrose. Tabak is eveneens een nachtschadeplant. Tabak kan niet alleen leiden tot artrose maar ook tot artritis, wat ook wel reuma wordt genoemd.

Bron: InfoNu
 http://nieuws.zendorado.nl/?p=2288&preview=true

Wat is Artrose

Jij en Ik dachten altijd dat artrose ontstaat als je oud en versleten bent. Je loopt veel en je slijt veel. Zoals je knieen en heupen. maar hoe zit het dan met die artrose vingers??Je loopt toch niet op je vingers? Ga naar een bejaardenhuis, het maakt niet uit waar en de vingers van de bewoners zien er allemaal zo uit. Het hoort bij het leven. . Nieuwe heup, Nieuwe knie 't is onvermijdelijk. Dacht ik
maar....

Je kunt Artrose voorkomen!
Je kunt Artritis voorkomen!

-Je kunt een juist gewicht nastreven.
- De juiste voeding nemen
- De slechte voeding elimineren.
-Je kunt sporten/bewegen
-Je kunt supplementen nemen.

Goed voor jezelf zorgen!
Juiste voeding: o.a.:

- Onbewerkt eten dus zo echt mogelijk. en variatie.

- Antioxidanten: groenten en fruit en zeefruit. hoe gekleurder hoe beter (groen is ook een kleur)

- Voeding met lage glycemische waardes. (bloedsuikerspiegel blijft laag na het eten ervan)

-Omega-3 werkt ontstekingsremmend.
(omega-6 werkt ontstekingsbevorderend)

- Elimineer tarwe uit je dagelijkse menu.



supplementen o.a.:
- Glucosamine (+/- 1500gr pd)
- Chondroïtine(-sulfaat)(in combinatie met mangaan)

Vitamine D (2000 IE p.d.)

Heb je ooit een giraf met artrose gezien?????
Foto
p.d. =per dag.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.