Sugar-Challenge maart 2014!!
Wat doet ons lichaam met SUIKER?
Suikers zetten we om in glucose. Glucose slaan we op door insuline. Het wordt opgeslagen in je spieren en lever. Als energie gebruik je de glucose in je spieren. Je hebt altijd een beetje glucose in je bloed. Als je suikers eet, komt er meer glucose in je bloed. Insuline werkt hard om je glucoseniveau in je bloed weer normaal te maken. Teveel suikers, dus te vaak en te hoge glucoseniveau in je bloed geeft veel klachten op langere termijn. Zoals hart- en vaatziekten, , diabetes II, ontstekingsziektes zoals kanker, reuma, ms en veel meer (verouderings) ziektes. Extreme (bloed)Suikerspiegel verhogers worden als suikers gezien. Hierbij moet je denken aan witte suiker, bier, patat, gekookte worteltjes, snoep, cornflakes enz... Bloedsuikerspiegel verhoging kun je weergeven in een glycemische index van eten. zie deze glycemische index waarden lijst van allerlei eten.
Het belangrijkste om te onthouden is, dat je bloedsuiker het beste in balans blijft bij producten met een GI onder de 35 en een GL onder de 10. Schrik niet van hoeveel eten er boven de GI van 35 uit komt. ''Ik zal mijn huidige, westerse manier van eten geheel om moeten gooien wil ik mijn uitdaging kunnen aangaan. Ik hou wel van een uitdaging!'' Als je van plan bent mee te doen, vraag je zelf dan een aantal dingen af:
Wat is je doel? Waarom doe je mee? Wat verwacht jij ervan? Wat vinden je huisgenoten ervan? Weet meer: Lees eens het boek 100% suikervrij van Carola van Bemmelen. Kijk eens bij suiker Lees de etiketten van je normale boodschappen. - Mag ik dit wel of niet? Realiseer je dat je met deze vraag jouw macht weggeeft door aan een ander toestemming te vragen of iets OK is. Op zich is dit een logische vraag, immers, je wilt het graag goed doen. Het is belangrijk om deze vraag te wijzigen in: - 'Helpt dit product mij bij het bereiken van mijn doel of juist niet? en hoe kom ik hier achter?" Door jezelf deze vraag te stellen, zorg je ervoor dat je zelf de touwtjes in handen houdt en dat is belangrijk voor jouw gevoel van vrijheid. Immers: alles mag en alles kan, het gaat er om wat jij kiest voor jezelf, voor de rest van JOUW leven. Om die vraag te kunnen beantwoorden is het heel belangrijk dat je leert om producten die suiker bevatten en producten die zich gedragen als suiker in je lichaam te herkennen. Een goede indicator daarvoor is de Glycemische Index(GI) en Glycemische lading (GL). In het boek (100% suikervrij staat uitgebreid beschreven hoe dit werkt. Ook op de pagina suiker vind je hier informatie over. Het belangrijkste om te onthouden is, dat je bloedsuiker het beste in balans blijft bij producten met een GI onder de 35 en een GL onder de 10 Adviezen voor rust en ruimte in je hoofd.
Rust om te ontdekken dat je geleefd wordt en dat dat niet jouw keuze is.( De supermarkt is niet de enige plaats waar je eten kunt kopen) Ruimte voor bewuste keuzes en genieten van je leven. ( Neem eens een kopje thee in je eentje, een dagboek, geen muziek in de auto, tv uit of een spiegel. en denk eens na over jezelf. Tevreden zijn is een besluit. Jij kunt het overal en altijd besluiten. Ook nu. |
Wat krijg je van suikers eten?
- snelle veroudering zoals: DiabetesII, kanker, hart en vaatziektes, ms, reuma, artritis, altzheimer enz) - stijve bloedvaten (hogebloeddruk en vaatvernauwingen) - stijve huid( rimpels) - ontstekinkjes( acné, reuma, ms enz) - suikerregelsysteem ontreging: DiabetesII - afweermechanisme ontregeling( veel ziek zijn) - continu meer suiker willen: obesitas, waardoor meer kans op Diabetes II Wat krijg je van weinig suiker? - meer energie. - extra kilo's raak je kwijt. - minder vaak ziek. - mooier (minder rimpels en minder acné) - langer gezond en fit blijven. - je proeft alles beter. Je geeft meer tijd aan je leven.
Je geeft meer leven aan je tijd. Met andere woorden: Je voelt je jonger en Je leeft langer. Doen dus.!!!!! Jouw lichaam is jouw leven. Je kunt niet zonder! Jouw lichaam zorgt dat je iedere dag kunt doen wat je doet, Besluit dat jij de mooiste versie van jezelf wordt die je je maar kunt bedenken. Waarom deze uitdaging?
Mijn doel is om te ontdekken waar allemaal suiker in zit en wat voor alternatieven ,vooral lekkere, alternatieven er zijn. Ook ben ik benieuwd of ik me energieker zal voelen en gewicht zal verliezen. Ik ben erg geschrokken van alle schadelijke effecten van suiker. Ik hoop dat er door deze avontuurlijke uitdaging meer mensen bewust worden van onze massale suikerverslaving. Siets |